Nu är Fredrik Åström och Mauri Nendrén från Nenvestor AB överens. Ett köpeavtal för det gula hus vid Mälaren som Mariefredsborna närmast känner som Strandrestaurangen har undertecknats av båda parter, berättar Fredrik Åström.
- Men köpet är villkorat av att vi får köpa tomten av Strängnäs kommun, understryker vd:n för Svenska kulturpärlor, som driver bland annat Gripsholms värdshus i Mariefred.
Byggnaden är i ett bedrövligt skick men läget är enastående. Det är väldigt många miljoner vi lägger ner på att få ordning på huset
Tomträtten har redan överlåtits, från Nenvestor till Fredrik Åströms bolag Smock förvaltning. På kommunstyrelsens möte den 28 mars ska markköpet tas upp – och det ska mycket till för att det inte ska bli av. I december godkändes nämligen en avsiktsförklaring för utveckling av fastigheten Baderskan 1 och det intilliggande markområdet. Avsikten är bland annat att marken ska säljas till Smock förvaltning, och att bolaget och kommunen tillsammans ska ansöka om en ändrad detaljplan. Och det står kommunen fast vid, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M):
- Det är väldigt positivt för Mariefred, säger han, och ser framför sig hur verksamhet i huset kan bidra till mer liv och rörelse.
Av kommunstyrelsehandlingarna framgår att priset för marken är satt till 1,2 miljoner kronor.
För tillfället är det en stadsplan från år 1974 som styr hur marken får användas. Inför att Harrys gästgiveri öppnade 1974 ändrades stadsplanen och huset fick beteckningen H, handelsändamål, för att kunna användas för "turistservice i form av enklare restaurang, småbåtsterminal, försäljningsenhet för kioskvaror, souvenirer och båttillbehör, samt lokaler för turistinformation".
Den verksamhet som Fredrik Åström ser framför sig kräver i dagens detaljplanering ett C för centrumverksamhet, och att den prickade marken som innebär att marken närmast huset inte får bebyggas försvinner.
- Vi vill utöka byggnaden och bygga ett mindre hotell med åtta–tio rum. Det blir inget eget hotell utan tanken är att det ska driftas från Gripsholms värdshus, berättar han.
Hur ombyggnationen ska göras är ännu inte klart, säger Fredrik Åström. Det finns komplicerande nivåskillnader i den nuvarande byggnaden som kan komma att byggas bort. Och terrassen ut mot Mälaren, som tillkommit senare än själva huset, kommer förmodligen att rivas.
- Byggnaden är inte Q-märkt men vår ambition är alltid att värna om kulturhistoriska byggnader. Byggnaden kommer att passa in i Mariefredsmiljön, intygar han.
Hotellet ska förses med ett eget kök, lyder planen. Sommartid kommer hotellgäster och allmänheten att kunna äta och dricka på en uteservering, som är tänkt att byggas på pontoner på vattnet i anslutning till huset. Även det är något som finns med i avsiktsförklaringen mellan kommunen och krögaren.
En annan tanke är att anlägga en vinkällare i bottenvåningen, för förvaring av privatpersoners finare flaskor.
- Som ett slags vinfacksuthyrning så att man kan lagra sina viner i rätt förhållanden. Det är något jag har fått förfrågningar om, så jag vet att det finns en efterfrågan. Men om det går att göra något sådant vet vi inte förrän vi kommit in i huset och ser vilket skick det är på källaren, säger Fredrik Åström.
När han var där för omkring ett halvår sedan var det torrt i källaren – men utgångspunkten är att hela byggnaden behöver renoveras grundligt.
- Den är i ett bedrövligt skick men läget är enastående. Det är väldigt många miljoner vi lägger ner på att få ordning på huset, säger Fredrik Åström.
Om köpen går igenom, räknar han med tre år för att få en ny detaljplan, bygglov och alla andra tillstånd på plats – och därefter minst ett års byggtid.
- Ambitionen är att vara klara så snart som möjligt. Och så snart övertagandet är genomfört så kommer vi snygga upp runtomkring och säkerställa att det inte blir fler inbrott eller mer skadegörelse på huset, säger Fredrik Åström.