Minnesgåvan är och förblir en gåta: "Skickat ut efterlysningar"

Fem veckor efter det att Ulf Tengbrand gick ut i tidningen och efterlyste en gammal minnesgåva från P10-regementet till Strängnäs kommun har mysteriet inte kommit närmare sin lösning.

– Det finns inget nytt under solen, meddelar Christer Hermansson, kommunens kulturchef.

23 februari 2019 08:08

Vi skrev om den försvunna tavlan i brons den 15 januari.

Ulf Tengbrand, före detta hög militär och chef för pansarregementets avveckling, lämnade på nationaldagen 2006 över minnesgåvan till Strängnäs kommun i Ugglans park.

– Sedan dess har jag inte sett till den, konstatade Ulf Tengbrand som också förklarade att den tunga tavlan inte var något man promenerade iväg med i en plastkasse.

Förutom lokatidningen kontaktade Tengbrand även kommunen. Ett brev hamnade hos Christer Hermansson. Han konsulterade Marie Jonsson, chef för samhällsbyggnadskontoret.

– Vi har skickat ut efterlysningar åt alla möjliga håll, bland annat till vår nya kanslichef Jennie Enström, utan att få några napp. Tavlan kan ju fortfarande ligga någonstans i huset, eventuellt i ett arbetsrum. Om något bytt kontor kanske tavlan blivit kvar där utan att man tänkt på det, säger Marie Jonsson.

Har ni gett upp sökandet?

– Nej, men vi får höra med kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anders Svensson eftersom han bevisligen var med på bilden från överlämnandet. Jag ska prata med Christer Hermansson igen.

Tidningen ringde Sörmlands museum i Nyköping för att kolla om de möjligen råkat få tillgång till minnesgåvan.

– Tavlan finns tyvärr inte hos oss, hälsar Peter Ostritsch, enhetschef för samlingar.

Minnesgåvan har inte varit uppe på kulturnämndens senaste sammanträden.

Däremot arbetar nämnden vidare med en närliggande fråga – nämligen medborgarförslaget om en minnessten för FN-soldater med P10-anknytning.

– Den finns med som ett informationsärende på nästa sammanträde, min kollega Annika Busch Palm jobbar med minnesstenen, säger Christer Hermansson.

Vi har pratat med Ulf Tengbrand som inte heller han fått några indikationer på att tavlan skulle ha kommit till rätta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström