Mordbrännare får ny advokat – överklagar domen

17-åringen som dömdes för vårens mordbrand på en redovisningsbyrå vill frias eller få ett lindrigare straff.

27 augusti 2019 14:10

Den unga mannen från Strängnäs kommun har erkänt att han var med och tände på. Han skulle hjälpa en skuldsatt kompis att elda upp papper och pärmar som förvarades i KBM redovisnings lokaler på Munkhagsgatan. Men han förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till grov mordbrand – något som Eskilstuna tingsrätt dömde honom till sluten ungdomsvård för.

17-åringen har ansökt om att få byta advokat inför överklagandet av domen. Han upplever inte att hans juridiska företrädare i tingsrätten tog tillvara hans intressen på rätt sätt. "Då brottet samt påföljden som tilldömdes var hård vill jag verkligen få möjlighet att företrädas av en advokat som har tid med mitt fall", skriver han.

Begäran godkändes, numera är det Kristina Boethius vid Advokatbyrån Thomas Bodström som för hans talan. Och hon har vänt sig till Svea hovrätt med en begäran om mer tid för att förklara varför den första domen är felaktig. Mot bakgrund av att 17-åringen förnekar brott, anser hon inte att åtalet är styrkt. I första hand vill hon att åtalet ska ogillas, i andra hand yrkar hon på strafflindring. Hon har till den 2 september på sig att komplettera överklagan.

Det var natten mot den 29 mars som räddningstjänst, ambulans och polis larmades till redovisningsbyrån, där vittnen sett svart rök bolma ut från ett fönster och personer springa från platsen. När 17-åringen därefter sökte vård för brännskador kopplade polisen ihop det med vittnesuppgifter om att en person kunde ha kommit till skada vid branden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas