Nästa år visas Gustav Vasas arv över hela kommunen – första kung ut: Jan Persson

– Om Gustav Vasa var riksbyggaren är väl Janne Persson kommunbyggaren, säger Maria von Betzeen, ordförande i Föreningen Vasaspelet i Strängnäs, som efter en lite orolig tid nu vågar satsa fullt ut på Vasapelet och Vasaveckorna 2019 – över hela kommunen.

31 december 2018 06:12

När Vasaspelets föregångare, Gustav Vasas krönikespel, lades ner för tio år sedan var det av ekonomiska skäl. Inför nystarten 2017 fanns inga garantier, men efter en fin sommar och stark sponsring kunde arrangörerna dra en lättnadens suck.

Det gick runt och lite plus, vilket innebar att föreningen kunde köra en liten teaterskola för de lokala amatörskådespelarna som är helt nödvändiga för föreställningens fortlevnad.

Livsnödvändigt är också större ekonomiska bidrag, så när föreningen ett par veckor före jul fick avslag från landstinget Sörmland, som till 2019 fördelar nästan 16 miljoner kronor, var besvikelsen stor.

Då var ordförande Maria von Betzeen osäker på om hon skulle kunna ge klartecken för att gå vidare med planeringen inför Vasapelet och Vasaveckorna 2019.

– Nu vet vi att vi kan köra ändå, tack vare oväntat stora bidrag från företag och privatpersoner – närmare 40 000 kronor jämfört med årets 20 000 – och tack vare att vi fick mer från kommunen i år, säger Maria von Betzeen några dagar före nyår.

Ansökan till kulturnämnden är ospecificerad – föreningarna anger vad de vill göra och vad det beräknas kosta – och till 2019 beviljade politikerna 55 000 kronor till Vasaspelet och Vasaveckorna. Det är nästan det dubbla mot årets 30 000 kronor.

Maria von Betzeen ser det starkare stödet från såväl privat sektor som från kommunen som ett erkännande.

– Jag tolkar det som att man uppskattar att vi har ett Vasaspel igen och att Vasaveckorna nu får ett bredare program som omfattar hela kommunen. Det är svårt att våga satsa på något som inte finns. Nu när det är sjösatt och man ser potentialen så är det lättare.

Föreningen får också ett betydande stöd från Sparbanken Rekarne, totalt 115 000 kronor.

Bidragen går till både spelet och veckorna, som i år sträckte sig från teatern Vasaspelet.

– Vi vill ha representanter för det moderna Sverige, säger Maria von Betzeen.

Hon är försiktig med att avslöja eller spekulera kring potentiella namn för 2019, men konstaterar att det nya årets allra första Vasa är spikad.

– Kilenkryssets Janne Persson! Vi försökte redan till i år, men nu gick det. Han har gjort så mycket, byggt så mycket. Han är en representant för ett näringsliv som skapar ekonomi och jobb, säger Maria von Betzeen.

Vilka övriga kungar blir återstår att se.

Har du någon dröm-Vasa?

– Göran Persson, säger Maria von Betzeen och berättar att hon skickat flera förfrågningar till den tidigare statsministern, men hittills inte fått napp.

– Han har ju lite av Gustav Vasa. Han är både en mycket skicklig politiker och samtidigt lite skrämmande i sin arrogans – men han var en politiker som uträttade många bra saker och det hedrar honom, säger Maria von Betzeen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin