Johan Rudborg konstaterar att det bara är drygt ett halvår sedan Telsas kafé fylldes med folk, efter en försiktig fråga i sociala medier om det fanns fler Strängnäsbor som ville engagera sig i klimatet.
Sedan dess har mycket hänt. Det började på kommunhusets trappa där representanter för nätverket Klimatinitiativ Strängnäs sedan mars har samlats varje fredag, inspirerade av den unga klimataktivisten Greta Thunbergs skolstrejk.
– Målet har varit att få till en dialog med politikerna, och jag tycker att vi har fått gehör. Både politiker och tjänstemän har passerat eller gjort sig ärenden till oss, berättar Johan Rudborg.
Vidare har gruppen varit på kommunfullmäktige för att ställa frågor och tala om sitt medborgarförslag om att kommunen bör utlysa klimatnödläge.
– Allt det här har resulterat i att vi har blivit inbjudna till ett rådslagsmöte kring klimatfrågan. Vi och andra föreningar ska få ge input och komma med idéer för att kommunen ska lyckas med sitt Agenda 2030-arbete, berättar han.
Under hösten arrangerar Klimatinitiativ Strängnäs kostnadsfria studiecirklar, föreläsningar och evenemang. Det börjar den 5 september med att författaren och psykologen Liria Ortiz kommer för att belysa hur det går att tala om klimatpåverkan utan att anklaga eller skuldbelägga. Under hösten följer sedan flera träffar med gruppdiskussioner om bland annat retorik, för att underlätta en sansad dialog.
– Det är frustrerande att prata med en total klimatförnekare. Vid något tillfälle, på en fest, har jag faktiskt lämnat bordet. Man får välja sina strider, säger Marie Wallum som i sådana situationer brukar hänvisa till forskningen:
– 99,4 procent av klimatforskarna är eniga. Vi måste lita på vetenskapen, säger hon.
En annan studiecirkel handlar om hur det går att minska sin egen klimatpåverkan. Nätverkets företrädare har själva gjort flera förändringar i sina liv, i stort och smått. Bland annat äter Johan Rudborg allt mer vegetariskt. Marie Wallum och Henry Blom har inte flugit på tio år, i stället har de åkt på tågsemestrar i Europa, och i Strängnäs färdas de på elcyklar.
– Jag har satt en stor korg bakpå min cykel så jag kan cykla till Solberga och handla. Det tar bara en kvart hemifrån oss, säger Henry Blom som bor i Finningeområdet.
Andra aktiviteter i höst är träffar för att laga och skapa nytt av sådant en redan har hemma, skräpplockartillfällen och en klädbytardag.
– Nu riktar vi oss till Strängnäs medborgare. Det går inte att vänta på FN-direktiv och riksdagsbeslut. Vi måste börja jobba på alla fronter samtidigt om vi ska lyckas bromsa utvecklingen, säger Johan Rudborg.