Skadegörelse i centrala Strängnäs – nazister ligger bakom

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen sprejade på flera platser i Strängnäs, natten efter terrordådet i Stockholm. Strängnäs kommun sanerar i takt med att ny skadegörelse upptäcks.

12 april 2017 11:29

Natten mot lördagen försågs 25–30 platser i Strängnäs med sprejade budskap från Nordiska motståndsrörelsen, enligt information på organisationens sajt Nordfront. Expo betecknar Nordiska motståndsrörelsen som en nazistisk organisation och klassar den som en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön.

Kommunhuset, Multeum, byggnader i hamnen, Ica Bengtssons entré och flera busshållplatser har sprejats med budskapet "Nationalsocialistisk zon", uppmaningen "Anslut dig till nordiska motståndsrörelsen" och en hänvisning till Nordfront.

Enligt information på Nordfront hängdes samtidigt två banderoller upp i anslutning till E20. I texten om aktionen i Strängnäs skriver organisationen också om fredagseftermiddagens terrordåd i Stockholm.

Strängnäs kommun har polisanmält flera fall av sprejningar. Skadegörelsen saneras vartefter det upptäcks, berättar Göran Swensson som arbetar på kommunens stadsmiljöenhet.

‒Det är ett tiotal platser som är sanerade i nuläget. Vår personal är ute och rör sig men vi har svårt att hitta allt. Om allmänheten ser klotter är vi jättetacksamma om de hör av sig, sa han till tidningen vid 9-tiden på onsdagsförmiddagen.

En del sprejat klotter kan kommunen ta bort på egen hand, annat kräver insatser från den saneringsfirma som kommunen har ett avtal med.

‒Varje insats de kommer hit för kostar tusenlappar, säger Göran Swensson.

Nordfront rapporterar om ytterligare nio aktioner i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk under 2017. Aktionerna omfattar sprejningar, uppsättning av klistermärken och banderoller samt flygbladsutdelningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa