Nu börjar jakten på skådespelare till Vasaspelet

I sommar återuppstår Gustav Vasa krönikespel som Vasaspelet, regissören Charlotta Huldt in till ett stort möte i Domherren för att hitta skådespelare, statister och hantlangare. ‒Alla som vill komma är välkomna, säger hon.

2 mars 2017 05:00

Gustav Vasa valdes till kung vid domkyrkan i Strängnäs den 6 juni 1523. 494 år senare har teaterföreställningen om händelsen nypremiär på samma plats. Men det är inte samma föreställning som tidigare har satts upp under 17 somrar. Operasångerskan och regissören Charlotta Huldt har tagit över manusförfattandet efter Martin Lange och hon tror att det blir något helt nytt.

‒Jag håller på att skriva manus nu, jag är ungefär halvvägs. Det ska vara klart på lördag så att jag kan börja dela ut roller. Men jag tänker hålla det lite öppet så att jag kan anpassa det efter vad det kommer för människor, säger hon.

Förutom skådespelare och statister behövs det ljud- och ljuspersonal, kaffekokare, biljettförsäljare, kostymörer och mycket mer. Exakt hur många personer som behövs kan hon inte svara på. Det beror helt enkelt på hur stort intresset blir.

‒Finns det inte tillräckligt många roller skapar jag fler. Det här ska vara en föreställning av Strängnäsborna utifrån Strängnäsbornas önskemål, säger hon.

Det kommer att finnas både roller med många repliker och ordlösa statistroller. Charlotta Huldt uppmanar alla att glömma blygheten och dyka upp. Den som kan sjunga, göra konster eller har ett märkligt partytrick får gärna visa upp det.

‒Om man kan något roligt, till exempel gå ner i brygga eller spela på en kam, då ska man visa det. Det kan vara något som vi kan använda, säger hon.

Men hur blir det då med rollen som Gustav Vasa? Ska den också tillsättas på lördag?

‒Jag har en speciell idé, men den ska jag avslöja senare, säger hon.

Vasaspelet är tänkt att framföras utomhus, och en teater av det slaget är beroende av vädret. Maria von Beetzen, ordförande för Föreningen Vasaspelet i Strängnäs, som ansvarar för kassakistan.

‒Vi har fått 100000 kronor i bidrag av sparbanksstiftelsen och så har vi fått 50000 kronor av en privatperson, det är mycket generöst. Vi har fått föreningsbidrag från kulturkontoret. Men vi hoppas också att det lokala näringslivet vill vara med och stödja, säger hon.

Några företag har redan hört av sig till föreningen. En lokal matbutik har till exempel lovat att ställa upp med all mat som behövs till fikaförsäljningen i samband med föreställningarna. Andra har skänkt pengar, både små och stora summor.

‒Vi har redan tillräckligt mycket pengar för att vi ska kunna lova att det här blir av. Vi kommer att klara det här. Men vi skulle behöva 80000 kronor till, som ska gå till bland annat kläder, rekvisita och reklam, säger Maria von Beetzen.

Vill du vara med?

Vasaspelet har nypremiär den 6 juni 2017 vid domkyrkan. Det blir totalt tio föreställningar till och med den 17 juni.

Repetitionerna börjar ungefär en månad innan premiären och sker i olika grupper. Den som har ett heltidsjobb kommer behöva repa på kvällar och helger, men enligt Charlotta Huldt är repetitionsschemat ganska flexibelt. De sista veckorna inför premiären blir de mest intensiva.

Kontaktuppgifter till föreningen finns på Föreningen Vasaspelet i Strängnäs Facebook-sida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa