Nu tas nya tag för ett kallbadhus i Mariefred

Drömmen om ett kallbadhus kan bli verklighet, tror eldsjälarna som på nytt driver frågan. På torsdag hålls ett öppet möte om saken.

Så här såg det ut 2003, då artisten Arja Saijonmaa var med och invigde badbryggan vid Kölnholmen. Den har sedan dess tagits om hand av badhusföreningen, som nu ska återupplivas.

Så här såg det ut 2003, då artisten Arja Saijonmaa var med och invigde badbryggan vid Kölnholmen. Den har sedan dess tagits om hand av badhusföreningen, som nu ska återupplivas.

Foto:

Övrigt2017-05-17 07:56

Under 40 års tid fanns ett kallbadhus i Mariefred. Det byggdes vid Kölnholmen omkring 1906 och revs 1947.

Idén om ett nytt kallbadhus på platsen är inte ny. 1996 bildades Mariefreds badhusförening, som till och med fick igenom ett bygglov för ändamålet. Men projektet var tungrott och visade sig bli kostsamt, och av planerna blev det inte mer än en badbrygga vid Kölnholmen.

‒Sedan sist har hundratals nya människor flyttat till Mariefred och stora projekt som prioriterades då, ishallen och idrottsplatsen, har avslutats. Det ligger bra i tiden att ta tag i den här frågan på nytt nu, säger Gun Wickart Johansson, en av de drivande för att åter få till en bastubyggnad med badstegar ner i Mälaren.

Torsdagen den 18 maj kallar hon, som är ordförande för den interimsstyrelse som har satts samman, och de andra eldsjälarna i projektet till ett öppet informations- och diskussionsmöte. Det äger rum i församlingshemmet klockan 19.

Ulf Groth, som var engagerad i frågan redan på 1990-talet, kommer att börja med att ge en bakgrund. Hans Hägglund, som är fritidsboende på Kalkudden och medlem i Bastuakademin, kommer sedan att berätta om kopplingen mellan bad och hälsa. Programpunkten därefter är Gun Wickart Johanssons, där hon kommer att redogöra för dagsläget och framtida steg.

‒Det som är avgörande för att kunna gå vidare med att ansöka om lån och sponsring är att folk blir medlemmar i föreningen. Får vi minst 200 betalande medlemmar så kan vi starta, säger hon, som själv brukar bada i Mälaren från maj till oktober.

Ritningar och annan dokumentation från det första återuppbyggnadsförsöket finns kvar, men bygglovet har löpt ut.

‒Det är en lycka att det finns en grupp som är intresserade av att driva den här frågan vidare. Ett kallbadhus skulle vara till stor glädje och nytta för både lokalbefolkningen och turister, säger Bie Seipel som var engagerad i styrelsen förra gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!