Nya drömmar om Gustav Vasa-museum

Ett kunskapscentrum eller kanske rent av en historisk attraktion. Det tror Strängnäsbon Jürgen Lüdtke att ett Gustav Vasa-museum skulle kunna bli. Nu försöker han få andra att nappa på idén.

Foto:

Strängnäs2015-06-10 17:30

Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs, och därmed kan man säga att Sverige firar 500 år. I kommunen har det i många år funnits olika tankar och idéer om att uppmärksamma det här lite extra, till exempel med ett storslaget evenemang.

2012 gjordes en projektplan för att ladda upp inför 2023, med målet att det officiella nationella jubileumsfirandet skulle förläggas hit. I planen föreslogs bland annat Gustav Vasa look alike-tävlingar, Gustav Vasa-lopp, stipendier och upptrappat nationaldagsfirande under flera år.

Men kulturnämnden drog i bromsen och ansåg att det var för dyrt. Planerna inför 2023 lades i malpåse.

Men i veckan rörde en Strängnäsbo om i grytan och fick med sina idéer politikerna att åter börja blicka mot 500-årsjubileet. Jürgen Lüdtke ser potentialen i Gustav Vasa som varumärke och tror att Strängnäs historia har en stor attraktionskraft. Han föreslår därför att kommunen tar initiativet till ett museum om kungen, förslagsvis som en del av firandet år 2023.

– Vi har inget Gustav Vasa-museum i Sverige. Strängnäs vore en bra plats för det. Jag har en massa idéer men kommunen måste driva det här, säger han.

Han tror att det finns många sidor av den historiska kungen som folk inte känner till, och att ett museum skulle kunna belysa vilken inverkan han har haft på hur Sverige ser ut i dag.

Tidningen var med när han berättade om sin idé för representanter för kulturlivet i Strängnäs. Reaktionerna var för det mesta väldigt positiva. Tillträdande biskopen Johan Dalman var en av de entusiastiska rösterna. Han berättade om domkyrkans vision om att skapa ett mer livligt domkyrkoberg med många verksamheter, och att kyrkan är positiv till ett Gustav Vasa-museum. Men han föreslog att medborgarna i Strängnäs kommun ska få tycka till om innehållet först.

– Att först bestämma hur det ska vara och sedan hoppas att det går hem hos alla går inte, sa han.

Han uppmanade också till att undersöka hur intresset för ett museum ser ut från andra håll.

– Kommer Dick Harrisson och andra vilja komma hit och föreläsa? Kommer doktorander att vilja komma hit och jobba?

Kulturnämndens ordförande Lars Larsson (M) vill sätta Strängnäs på kartan och tycker att ett museum är en bra idé.

– Det är öppet mål, en så bra idé är det, sa han.

Men vem som ska ta ansvaret eller stå för finansieringen blev inte klart under mötet. Strängnäsbon Per Olof Berg tycker inte att ansvaret ska läggas på kommunen.

– Det här måste det civila samhället göra, annars händer ingenting, sa han.

Till slut lovade Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, och Lars Larsson att ta bollen och försöka få den i rullning så att andra kan ta över. För att museet ska bli verklighet behöver kommunen hjälp, menar Lars Larsson. Han ser helst att någon av kyrkans lokaler, kanske Roggeborgen, blir platsen och att näringslivet hjälper till med finansiering.

– Kommunens kärnprioriteringar är fortfarande skola och omsorg, säger Lars Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om