Nya närproducerade grönsaker snart till salu

Framåt midsommar ska de första primörerna kunna säljas i den omgjorda militärvagnen som ska fungera som gårdsbutik. Och mot höstkanten ska grönsaker från Kilsfrölunda rullas ut i Mellansverige.

Alla kålplantor har ännu inte kommit ner i jorden.

Alla kålplantor har ännu inte kommit ner i jorden.

Foto: Camilla Lillsebbas

Stallarholmen2019-06-03 05:45

Det är bråda dagar för jordbrukaren Anders Norlén på Selaön. Hundra tusen vitkålsplantor har nyligen levererats från södra Sverige, och en tredjedel har ännu inte kommit ner i jorden. Planteringsmaskinen har krånglat och regnet försenat arbetet, men just nu är förhållandena gynnsamma och arbetsdagarna på Kilsfrölunda gård blir långa.

­– Jag har ingen erfarenhet alls av grönsaksodling. Jag lär mig efter hand. Man måste våga prova, säger Anders Norlén som alltså bytt inriktning i sin verksamhet.

Han kan redan konstatera att det är mera jobb med grönsaker än spannmål när det gäller plantering i jämförelse med sådd, och han vet att skörden också kommer att ta längre tid. Men utdelningen i antal kilo ska bli högre, och omsättningen i pengar större.

Utöver den stora vitkålssatsningen finns broccoli och blomkål med i sortimentet som ska gå till Moek, en ekonomisk förening för odlare i Mellansverige. Anders Norlén har nyligen gått med i det som beskrivs som en länk mellan odlare och kund; en mellanhand som ska sälja vidare merparten av skörden från Kilsfrölunda till butiker, restauranger och storkök.

Anders Norlén planerar också att öppna en gårdsbutik, och för detta odlas mindre kvantiteter av potatis, lök, vitlök, spetskål, rödkål och sallat. Han tänker hålla öppet några dagar i veckan från midsommar. Då ska det finnas färdigpaketerade primörlådor med nyskördade grönsaker till försäljning – ur en gammal militärvagn, som senast har använts som jaktstuga.

­– Jag ska lacka den röd och sätta den bakpå en liten röd traktor, säger Anders Norlén visar upp den för tillfället tomma vagnen och berättar om planerna på hyllor som ska fyllas med grönt från gården.

Mariefredsbon Bie Seipel ­engagerade sig tidigare i den numera nerlagda konsumentföreningen Den lokala matens vänner. I dag kallar hon sig en fristående mataktivist som stöttar alla lokala initiativ till grönsaksproduktion, och hon gläds åt nyheten om Anders Norléns satsning.

– Det pratas ofta om Sörmlands fantastiska matproduktion, men de stora gårdarna satsar på kött och spannmål. Men lokalt frilandsodlade grönsaker har vi en låg självförsörjningsgrad av i Sörmland, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!