Flera av kommunens förskolor och skolor ger barn och elever för små ytor att leka eller vistas på utomhus, sett till den nya riktlinje som kommer upp som ett förslag på barn- och utbildningsnämndens möte nästa vecka.
Kommunen vill främja barns hälsa och skapa goda lärmiljöer, och går på Boverkets rekommendation. Enligt den ska förskolor kunna erbjuda varje barn 40 kvadratmeter samt en sammanhängande yta om minst 2 000 kvadratmeter. För grundskolor gäller motsvarande 30 och 3 000 kvadratmeter.
I Åkers styckebruk och Stallarholmen lever alla kommunala förskolor upp till den kvantitativa delen i den föreslagna riktlinjen. I Strängnäs och Mariefred är det flera förskolor som inte lever upp till båda måtten. Skogsbackens förskola, Trevnadens förskola och Tosterö förskola i Strängnäs samt Länna förskola erbjuder både för små totalytor och för små ytor per barn.
När det gäller skolorna har samtliga tillräckligt stora skolgårdar totalt sett men Paulinska skolan, Vasaskolan och Mariefreds skola har för liten yta per elev, utifrån Boverkets gränsdragning.
Vid platsbrist och i tätbebyggda områden tolereras mindre avsteg från riktlinjen, om gården i övrigt anses ha en god kvalitet och det finns tillgång till en park, lekplats eller ett naturområde i direkt anslutning till den. Kvaliteten bedöms utifrån sex olika aspekter – bland annat hur väl gården är uppdelad i zoner som tillåter olika slags aktiviteter, topografin och vegetationen. Någon kvalitativ bedömning av befintliga förskolor eller skolor finns inte med i underlaget inför beslutet i nämnden.
Befintliga förskolor eller skolor som inte klarar kommunens riktlinje behöver inte avvecklas, poängteras i handlingarna, men värdena kan användas för att tydliggöra behov av åtgärder. Åtgärdsplaner bör också utarbetas för att bristande utemiljöer bättre ska stämma överens med kommunens ambition.
Riktlinjen, som också ska tas upp i kommunstyrelsen och fullmäktige innan den kan börja tillämpas, ska främst användas vid nybyggnationer och större ombyggnader. Den ska gälla såväl kommunala som fristående verksamheter. Förskolor som har I ur och skur-avtal med Friluftsfrämjandet, och därmed har delar av sin verksamhet i naturen, samt förskolor med färre än 50 barn får vissa lättnader.
Barn- och utbildningsnämnden sammanträder tisdagen den 27 augusti klockan 18 i kommunhuset i Strängnäs. Första delen av mötet är i regel öppet för allmänheten.