Nya Vasaspelet härmed invigt

På Nationaldagen var det comeback för Vasaspelet vid domkyrkans södra vägg. ‒Vi tar avstamp i Stockholms blodbad, det är katalysatorn där hela Vasas släkt strök med, säger regissören Charlotta Huldt.

17 maj 2017 22:13

Det är nio år sedan Vasaspelet senast spelades i Strängnäs men nu är det dags igen. Med tillägget "Nya" hoppas regissören tillika manusförfattaren till det nya manuset Charlotta Huldt att publiken ska få sig en kulturupplevelse, historielektion, och en rejäl portion skratt.

‒Jag började med det nya manuset vid jul och det har varit spännande och roligt även om jag först var förskräckt inför om jag skulle ro det i land. Men efter en massa prövande hittade jag rätt form. Jag är väldigt förtjust i Shakespeare och Beaumarchais och har tagit intryck av dem, säger Huldt.

Föreställningen är mångbottnad och berättar om dramatiska dagar i den svenska historien under Gustav Vasas tid. Spelet blandar musik, dans och sång med humor och dramatik.

‒Vi tar avstamp i Stockholms blodbad, det är katalysatorn där hela Vasas släkt strök med och han blev av med alla sina rikedomar. Även Olaus Petri var där och såg sin ärkedjäkne bli halshuggen. Dessa två som förlorade allt i blodbadet träffades den 6 juni när Vasa valdes till kung här i Strängnäs. Då föddes Sverige som självständig nation och i och med detta upplöstes Kalmarunionen. Det var en stor viktig händelse, säger regissören som också avslöjar att reformationen de två införde och Vasas missbruk av densamma tas upp.

Skådespelare är Agneta Wallin, Jonas Lundgren och Alexander Ohakas ackompanjerade av en rad lokala Strängnästalanger, sammanlagt är ensemblen nära 30 personer.

Under sommaren kommer ensemblen även gästas av såväl lokala kändisar som biskop Johan Dalman och kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén, som av nationella kändisar som Alexandra Charles och Dogge Doggelito.

Gästerna ikläder sig rollen som Gustav Vasa, under premiärkvällen var det kommunalrådet Jacob Högfeldt som fick bära skidkungens krona.

Eftersom arbetet med den nya föreställningen kom i gång relativt sent finns det saker Charlotta Huldt tänker sig kunna utöka till nästa sommar.

‒Jag hade haft önskemål om att ha med Domkyrkokören och Roggekören men de hade redan planerat in annat. Men nästa år satsar vi på dem också.

Alla speldatum för Nya Vasaspelet

Gäster inom parantes.

7 juni, 19.00. (Dogge Doggelito)

10 juni, 17.00. (Zinat Pirzadeh och Cecilia Schedin Seidegård)

11 juni, 19.00. (Claes Dahlbäck)

13 juni, 19.00. (Johan Dalman)

14 juni, 19.00. (Alexandra Charles)

16 juni, 19.00. (Kommunstyrelsens vice ordf. Monica Lindell Rylén)

17 juni, 17.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa