Oklart var besvikna motorvänner nu kan ses

"Om de organiserar sig, kliver fram och säger ifrån till dem som burnar och har sig kan Läggestaträffen bli jättebra!" Det säger Peter Sandström Watz, en av flera som har idéer om hur de besvikna entusiasterna – och en gasglad minoritet – kan gå vidare.

Folkfest. Bilden är från en tidigare Läggestaträff och personerna på bilden har inte med artikeln att göra.

Folkfest. Bilden är från en tidigare Läggestaträff och personerna på bilden har inte med artikeln att göra.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2019-07-22 18:25

Efter tidningens artikel om hur måndagskvällarnas populära Läggestaträffar i år tycks ha dött ut, kritiseras polisens agerande i en intressegrupp på Facebook.

När tidningen ställer frågor i gruppen om vad entusiasterna nu ser för alternativ till var och hur de ska träffas, blir reaktionerna många.

Problemet, poängterar flera, är inte att ha bilträffar på Läggestaparkeringen. Det är ”buskörningen”. Flera beskriver hur träffen från början var ”en städad tillställning” där motorintresserade träffas för att ta en kaffe och en glass och prata om bilar och om livet i allmänhet.

Sedan, skriver en person, kom ”alla snorungar med olagliga skrotbilar som bränner däck och kör som svin som har förstört hela träffen” – och med dem kom också polisens kontroller. ”Finns hundratals träffar runt om i landet där folk inte burnar och polisen kommer sällan, om aldrig.” skriver en annan.

Var alla de som vill ha en ”städad tillställning” nu ska träffas är oklart, men i gruppen bollas olika alternativ.

Linköpingsbon Peter Sandström Watz arrangerar motorevent på Malmby fairground. Hans tips till Läggestafolket: Organisera er!

– De har rätt i sak, att kommunen inte satsar på motorburen ungdom. Då måste man ta tag i sin egen situation. Man får inget gratis.

Han fortsätter:

– Problemet med träffen är att ingen vill ta ansvar för den, vilket kanske tyder på att de själva inte tycker att den är helt okej. Bildar man en förening och söker tillstånd kan man säga åt dem som burnar på området att ge fan i det. Då blir allt som sker ute på vägen en polisfråga och var och en får stå för det de gör.

De som vill mäta sina hästkrafter med varandra då?

I kommunen finns flera motorbanor som går att hyra för enstaka eller återkommande tillställningar. Störst är Malmby fairground som drivs av Johan Grape.

För tre år sedan bjöd kommunen in honom till ett möte, där olika aktörer pratade om buskörning i hamnen vintertid. Johan Grape valde då att öppna delar av det tidigare flygfältet.

– Det var några drivande killar med på det där mötet. Vi satte upp en bom med hänglås åt dem, så fick de sladda i snön. Det bjöd jag på. Lite senare kom frågan upp igen, när det här med Läggesta blev en grej. Jag sa ja igen och frågade då kommunen om det fanns en budget – det här är ju en affärsverksamhet. Då var det som att allt rann ut i sanden.

Johan Grape menar att avsaknaden av allmänt finansierade verksamheter inom motorsport är en brist – som skapar problem.

– Unga motorintresserade är en grupp i samhället som inte får någon som helst support. Hur många hockeyrinkar och fotbollsplaner finns det inte? Hur mycket pengar läggs det inte på det i en kommun? Men de här killarna och tjejerna, de får bekosta allt själva.

Strax söder om Härad driver Strängnäs AMS Strängnäs motorstadion med banor för rally, rallycross, mc och folkrace. Anläggningsansvarige Thord Söderberg konstaterar att banan inte funkar för dragracing men för drifting, kontrollerade sladdar på asfalterad bana. Kostnad: 120 kronor för en daglicens, inklusive en försäkring, plus 100 kronor för banan.

I Åkers styckebruk finns Motorbana Strängnäs, som också går att hyra för bil- och motorcykelevent. Tidningen har sökt ansvariga.

Tidningen har också sökt kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Blackrace – laglig streetracing

För att främja motorsport under fria men ändå kontrollerade former var Johan Grape för 17 år sedan med och drog igång så kallad blackrace – lagliga streetrace i samverkan mellan utövare, kommun, polis och Trafikverket – i Göteborg.

Sedan dess har trafiksäkerhetsprojektet växt och till dags dato körts på 24 orter i Sverige. Dock inte i Strängnäs – än.

– Det behövs ett par dominerande killar eller tjejer som håller ihop det. Det är det viktigaste, att ungdomarna driver det. Så behövs en äldre mentor. Någon som är van att jobba med säkerhet och som ungdomarna ser upp till och respekterar. Jag kan säkert hjälpa till med ett lokalt namn, säger Johan Grape som själv bor i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om