Överskott från Vasaspelet blir teaterkurs

Gamla och nya skådespelare i nya Vasaspelet ska få utveckla sina kunskaper med hjälp av proffs. Det blir möjligt tack vare ett ekonomiskt överskott från sommarens föreställningar.

4 oktober 2017 06:10

Vasaspelets föregångare, Gustav Vasas krönikespel, lades ner 2009 av ekonomiska skäl. Föreningen hade svårt att få verksamheten att gå ihop, och dåligt väder bidrog till att publiken stannade hemma. Ingen kunde veta med säkerhet att det skulle gå bättre vid nystarten den 6 juni 2017. Men enligt Maria von Beetzen, ordförande i Föreningen Vasaspelet i Strängnäs, gick det till och med bättre än vad hon hade hoppats.

‒Vi lyckades bra, vi har ett överskott på 70 000 kronor så nu har vi bättre marginaler i framtiden, säger hon.

En viktig anledning till den stabila ekonomin var alla de företag och organisationer som valde att ställa upp som sponsorer, berättar hon. De stod för större delen av alla intäkter, totalt 200 000 kronor. Utöver det bidrog flera butiker med fika, blommor och annat som behövdes i produktionen.

‒Utan sponsorerna hade det inte blivit några föreställningar. Det har varit helt avgörande, säger hon och hoppas att många av dem vill bidra även nästa år.

Överskottet ska nu återinvesteras i verksamheten. En del av pengarna ska sparas som en buffert. Omkring 40 000 kronor ska användas till marknadsföring i andra sörmländska städer för att locka ännu mer publik till teaterföreställningarna.

‒Vi ser att föreställningen har potential att dra till sig besökare från andra kommuner, det är bra för hela besöksnäringen i Strängnäs, säger Maria von Beetzen.

Men en del av pengarna ska också gå till en teaterskola för ensemblen – både den som var med i somras och nya skådespelare som kan tänka sig att ansluta till nästa säsong. Teaterskolan pågår i två dagar den 11–12 november och är gratis för föreningens medlemmar.

‒Det finns fortfarande platser kvar, det går bra att anmäla sig fram till några dagar innan, säger Maria von Beetzen.

Platsen är ännu inte bestämd. Men det är klart att lärare på kursen blir Charlotta Huldt Ramberg, Vasaspelets regissör och manusförfattare, samt skådespelaren Alexander Ohakas som också deltog i sommarens föreställningar. Maria von Beetzen hoppas att det dyker upp lite nya skådespelare.

‒Amatörskådespelarna var fantastiska, men vi hade inte riktigt så många som vi behövde. En person fick spela tre roller till exempel. Vi skulle behöva några till.

Att Charlotta Huldt Ramberg blir kvar som regissör även nästa år är redan spikat. Hon ska också få förstärkning i form av en koordinator som ska hjälpa henne vid föreställningar och repetitioner.

Själv har Maria von Beetzen blivit omvald som ordförande för föreningen och sitter kvar i ett och ett halvt år till, alltså över nästa års föreställningar. Men därefter är det mer oklart.

‒Jag får energi av det här, så jag har inte räknat hur många timmar jag har lagt ner men det är många. Det är kul att engagera sig i kultur. Nästa sommar är jag med, men därefter det vore nog bra om någon ny kunde ta över och komma in med nya idéer. Så 2019 blir det sannolikt någon annan, säger hon.

Omsatte 350 000 kronor

Försäljningen av biljetter, kaffe och program till Vasaspelets alla föreställningar drog in omkring 150 000. Sponsorer skänkte 200 000 kronor.

Utgifterna, totalt 280 000 kronor, innefattade bland annat lön till de tre betalda skådespelarna, lön till regissören, kostnader för scen, belysning och läktare.

70 000 kronor blev över och ska nu bland annat användas till marknadsföring och teaterskola.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa