P10:s gåva till kommunen spårlöst försvunnen

Vid nationaldagsfirandet den 6 juni 2006 överlämnades en minnesgåva från P 10 till kommunen. – Sedan dess har jag inte sett till den. Frågan aktualiserades nu när jag läste om tankarna på en minnessten för FN-veteraner i Strängnäs, säger Ulf Tengbrand.

Ulf Tengbrand är förbryllad – den gåva som han var med och överlämnade till kommunen i juni 2006 befinner sig på villovägar. Hoppet står nu till att kulturnämnden gör en insats.

Ulf Tengbrand är förbryllad – den gåva som han var med och överlämnade till kommunen i juni 2006 befinner sig på villovägar. Hoppet står nu till att kulturnämnden gör en insats.

Foto:

Övrigt2019-01-15 18:27

Han kom till regementet i Strängnäs 1972, avancerade i graderna och fanns också med när P10 gick i graven för mindre än 15 år sedan.

– Jag arbetade som chef för avvecklingsorganisationen.

I egenskap av det skulle han i juni 2006, i Ugglans park, uppvakta kommunen med en minnesgåva. Vid överlämnandet fanns bland andra Anders Svensson (FP), dåvarande ordförande i kommunfullmäktige med uppe på scenen.

– Visst stämmer det, men den där tavlan har jag bara en vag minnesbild av, säger Anders Svensson.

En annan Anders, med efternamnet Eriksson, var vid den här tiden chef för samhällsbyggnadskontoret.

– Det var honom jag hade kontakt med, han planerade att minnestavlan skulle placeras på en lämplig sten och sedan på Stora torget. Just där togs regementet emot då det anlände från Malmköping 1921, berättar Ulf Tengbrand.

Men som sagt, tavlan lyser med sin frånvaro.

– När jag såg att tidningen berättade att kulturnämnden i december haft uppe medborgarförslaget om stenen för FN-veteraner väcktes minnet till liv – var finns tavlan?

Den tillverkades i bland annat brons och mäter cirka 40 x 30 centimeter.

– Det är inget du bara stoppar ner i en plastpåse. Det krävdes i princip två–tre man för att hålla i den tunga pjäsen, berättar Ulf Tengbrand.

Kring nyår skrev han ett brev till kulturchefen Christer Hermansson som i sin tur uppmärksammade Marie Jonsson på samhällsbyggnadskontoret. Även Monica Lindell Rylén (S), kulturnämndens nya ordförande, är insatt i ärendet.

– Vi undersöker givetvis var tavlan finns, säger Hermansson.

– Den borde finnas i KF:s samlingar och därmed i kommunhuset, vi får titta på frågan, förklarar Marie Jonsson.

Under onsdagen lär tavlan komma upp på bordet – i alla fall bildligt – då nämnden håller ett presidiemöte.

– Det är synd att en gåva till kommunen kommer bort. Men någon kanske ändå vet var den finns. Det skulle passa bra att, om den kommer till rätta, placera tavlan och en tilltänkt minnessten för FN-veteraner på samma plats, säger Monica Lindell Rylén.

Det skulle glädja inte minst Ulf Tengbrand.

– Strängnäs är en gammal garnisonsstad med anor och här bor fortfarande många militärer. En minnessten för FN-veteraner skulle också passa bra, jag gillar det medborgarförslaget.

Kulturnämndens första möte för året är spikat till den 29 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om