Publicerade avslöjande bild på skolkamrat – 16-årig tjej fälld i tingsrätten

Den 16-åriga tjejen la ut en bild som föreställde skolkamratens delvis nakna kropp på Snapchat.

Det inträffade i mars.

Nio månader senare har Eskilstuna tingsrätt sagt sitt – den åtalade ska betala 30 dagsböter och erlägga skadestånd på 5000 kronor för olaga integritetsintrång.

14 december 2018 10:55

Flickorna som kommer från en ort i Strängnäs kommun har känt varandra under skoltiden. Men de är inte några närmare vänner.

Det var den 1 mars i år som 16-åringen publicerade en gammal bild på sin skolkamrat på Snapchat.

Det fotot hade den nu drabbade skolkamraten tagit flera år tidigare (2016) i halvnaket tillstånd och med ett specifikt budskap – att avsexualisera kvinnliga bröst. Foto och budskap hamnade på hennes Instagramkonto, vilket – enligt domen – innebar att alla hennes vänner kunde se storyn på Snapchat.

Även om bilden raderades från kontot efter cirka 40 minuter hann den spridas till cirka 30 personer i bekantskapskretsen.

Målsägaren har i förhör uppgett att 16-åringen sedan lagt samma foto på sitt Instagramkonto hösten 2017. Hur det var med den saken framgår inte av domen.

Men händelsen i vintras utmynnade i både åtal och fällande dom.

16-åringen erkänner att hon lagt ut bilden, där ansiktet var maskerat, under en temadag i skolan.

Den åtalade hänvisar till att hon kände sig utstött och att många vara elaka mot henne, inte minst tjejen på bilden.

Men eftersom ansiktet är övertäckt gick det inte att se vem fotot föreställde, hävdar 16-åringen. Hon ångrar sig lite men tycker att målsägaren överreagerat och nekar till brottet.

Tingsrätten anser dock att bilden är integritetskänslig. Den har dessutom publicerats utan målsägarens tillåtelse. Därmed har 16-åringen genom sitt agerande gjort intrång i skolkamratens privatliv och spridningen har kunnat förväntas medföra allvarlig skada.

Därför fälls 16-åringen för olaga integritetsintrång på så sätt som åklagare gjort gällande.

Hon ska betala 5000 kronor plus ränta i skadestånd till skolkamraten samt erlägga 30 dagsböter á 50 kronor, antalet böter och dess storlek baseras på ålder och det faktum att hon i egenskap av studerande saknar inkomst.

Samtidigt handlar det om ett brott med fängelse i straffskalan varför 16-åringen även ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Skolkamraten uppger i förhör att hon efter publiceringen mått psykiskt dåligt och gått i samtal hos psykolog.

Kan ge längre fängelsestraff

Det har blivit lättare att straffa personer som spridit kränkande bilder. Bland annat infördes 2018 ett nytt brott, olaga integritetsintrång, skriver TT. Det innebär att det blev straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr. Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse, i de värsta fallen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström

Ämnen du kan följa