"Rachels arbete är enkelt att relatera till"

På onsdagen avslöjade eleverna på Gripsholmsskolan vem, av de tre nominerade till årets barnrättshjälte, de vill se som vinnare på World´s Chlildren´s prize-galan nästa vecka.

‒Vi har röstat fram en kandidat som gör ett enormt viktigt arbete för unga, utsatta flickor och det är enkelt att relatera till, säger sjundeklassaren Katarina Holmkvist.

22 mars 2018 05:00

Rachel Lloyd från USA är Gripsholmsskolans barnrättshjälte. Hon fick nästan 50 procent av rösterna i årets World children´s prize-val och det utbröt spontana applåder när det tillkännagavs under en ceremoni i skolans bibliotek under onsdagen.

‒World´s children´s prize lyfter fram personer som kämpat för barns välmånende och rättigheter runt om i världen och det känns väldigt bra att vi röstat fram Rachel som vår kandidat, säger eleven Katarina Holmkvist som har varit med och arbetat med skolans val.

Årets tre kandidater till priset barnrättshjälten har valts fram av World´s children´s prize barnjury som består av barn från hela världen. Kandidaterna är Valeriu Nicolae, som arbetar för att förbättra situationen för romska ungdomar i rumänska ghetton, Rachel Lloyd, som hjälper unga kvinnor som hamnat i sexindustrin i USA, och Gabriel Montoya, som stöder utsatta barn och barnsoldater i Colombia.

‒De senaste veckorna har alla skolans elever arbetat med World´s children´s prize på olika sätt. Vi har läst på om kandidaterna, lärt oss om barnjuryn och deras bakgrund och läst om barns rättigheter, säger Amanda Texturius som berättar att valarbetet varit en del av sjundeklassarnas samhällskunskap.

Rachel Lloyd har själv utsatts för fysiskt och psykiskt våld under sin uppväxt och utnyttjades redan i ung ålder i sexindustrin i Tyskland. Sedan 20 år för hon en kamp mot barnsexhandel i USA. Hennes organisation Girls educational and mentoring services (GEMS) hjälper flickor och unga kvinnor att få ett bättre liv, med kärlek och praktiskt stöd.

Varför föll majoriteten av Gripsholmsskolans röster på Rachel Lloyd?

‒Jag tror att det finns en stor igenkänningsfaktor i hennes histora och vad hon gör för att hjälpa andra. USA liknar Sverige, även om det amerikanska rättsväsendet framstår som råare. Där blir en minderårig som säljer sex behandlad som en kriminell. Det är hårt. Rachel Lloyds arbete berör och jag tror att många som röstat på henne känner att; det hon har varit med om även kan hända i Sverige, säger Katarina Holmkvist.

Varför är World´s children´s prize viktigt?

‒I Sverige har vi det väldigt bra. Vi har våra rättigheter, men det är långt ifrån en självklarhet för många av världens barn. Det behövs några som kämpar för de här utsatta människorna och jag tror att det här priset kan öppna ögonen för det som händer, säger sjundeklassaren Robert Rosenquist.

Prisutdelning på slottet den 19 april

Varje år nomineras tre barnrättshjältar till World´s children´s prize av en barnjury. I Sverige deltar barn på över 200 skolor i det världsomspännande program som röstar fram en vinnare. Prisutdelningen sker alltid på Gripsholms slott, i år torsdagen den 19 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Otilia Bogen