En kontrollerad eldning i Herrestaområdet under onsdagen kunde ha fått ödesdigra konsekvenser. En fastighetsägare hade eldat på sin tomt tidigare på dagen. Det såg Jesper Johansson på håll från sin bostad. Men omkring klockan 18.20 såg han att det fortfarande rykte.

­– Jag tittade med kikare och såg att ingen människa var på plats. Då ringde jag räddningstjänsten från min ena telefon och Fredric Paus på Herresta säteri med den andra, jag tänkte att han säkert hade flera pulversläckare. Jag tog de två släckare jag hade till hands och kastade mig in i bilen, berättar han.

Han kom fram till Herresta säteri samtidigt som räddningstjänstens första insatsperson från Mariefred, Fredrik Lennmark. Tillsammans åkte de vidare mot gräsbranden, som då var utbredd över ett cirka 50 x 50 meter stort område.

Artikelbild

| Det brann i gräset vid en fastighet i Herrestaområdet, mellan Mariefred och Stallarholmen, på onsdagskvällen.

Fredric Paus berättar att han och Jesper Johansson gjorde som insatspersonen sa åt dem. De tömde sammanlagt 14 pulversläckare, och lyckades på så sätt stoppa branden. När släckbilarna från Strängnäs och Mariefred kom fram, var läget under kontroll.

­­– Om skogen hade tagit eld hade det gått riktigt illa, säger Fredric Paus.

Räddningstjänsten hyllar det rådiga ingripandet av grannarna.

– Visst gjorde vår första insatsperson att räddningstjänsten fick en kortare framkörningstid, men det var deras insats som gjorde hela skillnaden, säger David Hultman som var insatsledare under onsdagskvällen.

Artikelbild

| Jesper Johansson såg branden från sin bostad, och larmade räddningstjänsten. Han var bland de första på plats och påbörjade släckningsarbetet.

Enligt honom hade förmodligen både hus och skog brunnit, om grannarna inte hade agerat.

­– Det var minsta tänkbara marginal, vi pratar om sekunder. Runt en mindre byggnad var vegetationen bränd på tre av fyra sidor, säger David Hultman.

Han konstaterar att det är vanligt med torrt fjolårsgräs så här års, men att ytvegetationen är ovanligt torr för att vara så tidigt på året. Säsongerna för gräsbränder och skogsbränder riskerar därmed att haka i varandra.

– Vi har just nu en konflikt med eldningsveckorna och snart kommer valborg. Det här är säsongen då man vill elda ris och löv, och normalt brukar det vara blötare ute så att det är en bra tid att göra det. Men i den här hemskt torra perioden är vårt klara budskap att vi avråder från eldning. Det är inte osannolikt att vi utfärdar ett formellt meddelande om det i dagarna. Vi avvaktar och värderar prognoserna från dag till dag, säger David Hultman.

Tidningen har talat med fastighetsägaren, som säger att hen släckte ordentligt med vatten efter att ha eldat på tomten tidigare på dagen.