Sass ska streamas för miljonpublik

En 18-årig Strängnäsbo spelar en roll i den första svenskproducerade Netflixserien, som snart släpps för miljoner och åter miljoner användare världen över.

30 mars 2019 17:05

Sveriges första Netflix-serie har snart premiär – och Strängnäsbon Sass Wolgers har en roll.

– Det är en liten roll med knappt några repliker, men det känns ändå jätteroligt, säger 18-åringen.

Störst av allt är ett kriminaldrama, producerat av Felix Herngrens produktionsbolag FLX utifrån Malin Persson Giolitos roman med samma namn. Den handlar om en ung överklasselit på en gymnasieskola där en skolskjutning äger rum, och om rättegången som tar vid.

– Sverige är bäst på deckare men den här skiljer sig verkligen från många andra, säger Sass Wolgers som läste boken efter sin första audition för serien i december 2017.

Han provfilmade för den manliga huvudrollen Sebastian, men nådde inte hela vägen fram. I stället är det som en av klasskamraterna, Jakob, han kommer att synas.

– Han återkommer då och då som en karaktär i klassen. Man kommer att se mig en del, berättar Sass Wolgers.

Sammanlagt blev det 15 inspelningsdagar för de sex avsnitten, under förra sommaren och hösten, och han blev snabbt vän med flera av de unga skådespelarna.

Den 5 april släpps serien på Netflix. Sass Wolgers är dessutom aktuell med teatern En vampyrberättelse, som har premiär i Kulturskolans aula den 12 april.

– I vår tar jag studenten. Jag ska söka mig till en folkhögskola för att fortsätta med teater och skådespeleri, berättar han.

Netflix

Netflix är en så kallad streamingtjänst som erbjuder filmer och tv-serier till en fast månadskostnad.

Förutom inköpt material har Netflix egenproducerade serier. Några exempel är House of cards, Lilyhammer, Orange is the new black, Chef's table och Narcos. Störst av allt blir den första svenskproducerade originalserien på Netflix.

Tjänsten finns i USA, Kanada, Latinamerika, Brittiska öarna, Sverige, Norge, Danmark, Finland och Nederländerna. I juli 2018 hade Netflix 130 miljoner användare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas