Skolbesluten gäller inte tills vidare

Förvaltningsrätten har beslutat om så kallad inhibition. De två skolbesluten läggs på is.

Maria Antropowa Ehrnfeldt (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden som fattade beslut om att verkställa fullmäktiges beslut.

Maria Antropowa Ehrnfeldt (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden som fattade beslut om att verkställa fullmäktiges beslut.

Foto:

Övrigt2018-03-28 16:05

Besluten om den nya skolstrukturen gäller inte tills vidare. Det har förvaltningsrätten i Linköping bestämt, efter att ha tagit emot överklaganden från sammanlagt nio kommuninvånare.

Domstolen har beslutat om så kallad inhibition, vilket innebär att verkställigheten av kommunens beslut skjuts upp. Om kommunens beslut faktiskt upphävs är en senare fråga – men till dess att förvaltningsrätten har kommit med ett slutligt avgörande läggs kommunbesluten på is.

‒Det kanske inte blir någon ändring i slutändan men det känns ändå fantastiskt. Det känns väldigt bra att någon utifrån tittar på om det här har gått rätt till. Min känsla är att kommunen bara har kört på utan att bry sig om några invändningar, säger Zarah Moberg i Härad, en av kommuninvånarna som valde att överklaga.

Det gäller dels kommunfullmäktiges beslut den 26 februari om den nya skolorganisationen, dels barn- och utbildningsnämndens beslut från den 27 februari om att verkställa fullmäktiges beslut.

De som överklagat anser inte att besluten har tillkommit på lagligt sätt. En omständighet som tas upp i överklagandet av fullmäktiges beslut är att ärendet där hade rubriken "Långsiktig ekonomisk planering" när det, enligt de klagande, endast varit en fråga om skolnedläggningar och omstrukturering av skolverksamheten. Med hänvisning till kommunallagens krav på tydlighet menar de att fullmäktige därmed inte har varit behörigt att fatta beslut.

Maria Ekblad, kommunjurist i Strängnäs kommun, har i en tidigare artikel sagt att hon inte tror att det räcker som argument.

‒Spontant skulle jag säga att en missvisande rubrik i ett protokoll inte räcker för att beslutet ska rivas upp. Det är innehållet i själva beslutet som avgör vem som är behörig att fatta det, vilket i det här fallet då är kommunfullmäktige, sa hon till tidningen när det stod klart att besluten hade överklagats.

Men förvaltningsrätten anser att det, utifrån vad som hittills har framkommit om tillkännagivandet av ärendet, föreligger skäl att pausa de överklagade besluten.

‒Jag kommer att ta ett snack med vår kommunjurist i morgon (torsdag, redaktionens anmärkning) för att diskutera vad det här innebär och hur vi ska agera nu. Beslutet om inhibition kan ju överklagas av kommunen, säger utbildningschef Tony Lööw.

Rätten skriver också att inhibition är något som kommer ifråga "om starka skäl talar för att beslutet är olagligt" och om det är något som kan förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse lider stor skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om