Sörmlandsmusiker sjunger om torkan

Sörmlandsmusikern Bengt Sjöberg skriver låtar om frågor som skapat debatt i samhället. Nu har han skrivit om den långvariga torkan och längtan efter regn, för att uppmärksamma sina lyssnare på klimatförändringarna som hotar världens framtid.

16 januari 2018 19:21

Som son till en musiker började Bengt Sjöberg spela gitarr redan i tioårsåldern. I ungdomen skrev och sjöng han mest om kärlek, på engelska. Det var inte förrän han själv fick barn som han började skriva om frågor som väckt engagemang och debatt i samhället.

– Det har nog med mognadsprocessen att göra och att jag började fundera på barnens framtid, säger den 47-åriga Sörmlandsmusikern när tidningen träffar honom i hans studio vid familjens bostad i Stallarholmen.

Under senare år har han bland annat skrivit och sjungit om skolnedläggningen i Strängnäs, insamlingen till Världens Barn, pendeltågsnedläggningen i Gnesta där han tidigare bodde och annat som har skapat engagemang i samhället.

– Jag tycker om att skriva låtar om sådant som folk pratar om och lätt identifierar sig med. Jag hänger med i samhällsdebatten. Andra kanske bloggar, det här är mitt sätt att få ut mitt budskap, säger Bengt Sjöberg.

Efter den långvariga torkan som drabbat landet och lett till bekymmer på flera håll, har han nu skrivit låten "Vi behöver regn".

– Jag skrev den för två dagar sedan. Jag har gått runt och tänkt ett tag, som jag ofta gör. Sedan gick det väldigt snabbt.

Med låten vill Bengt Sjöberg uppmärksamma människor på klimatförändringarna och den globala uppvärmningen, som han ser som ett stort hot för det framtida livet på jorden.

– Det är jätte allvarligt. Vi förbrukar mycket resurser, och det känns som att de flesta är medvetna om det, men blundar i någon sorts klimatförnekelse. Politiken går inte åt rätt håll heller när det gäller miljön.

Han tror att alla kan göra något för miljön och vill uppmuntra människor att tro på att en förändring är möjlig.

– Det kan kännas svårt som enskild individ, men det går. Tänk om alla skulle sluta använda plastpåsar till exempel, vilken skillnad det skulle göra tillsammans.

Under de två dagar som "Vi behöver regn" har legat ute på Youtube har Bengt Sjöberg redan fått en hel del respons. Bland annat från människor som berättar att de tänker göra en regndans till den i trädgården.

– Jag hoppas att låten når ut till folk och att budskapet kanske slår an en sträng hos folk så att de kanske börjar fundera över klimathotet och vad man själv kan göra. Då har jag lyckats.

Bengt Sjöberg

Bor i: Stallarholmen

Ålder: 47 år

Familj: Fru och tre barn

Yrke: Musiker och IT-tekniker på Mälarsjukhuset

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa