Det var i slutet av november förra året som vi berättade att Stefan Skoghs smaksättningsförslag på ett öl nått final i en tävling som det skotska bryggeriet Innis & Gunn initierat. Av 326 tävlingsbidrag sållade bolagets bryggmästare Douglas Sharp fram tio finalister. Därefter tog en omröstning på Facebook vid med svenska folket som jury. Strängnäsbon och hobbybryggaren Stefan Skoghs förslag, en Bourbonfatlagrad pepparkaksstuot, segrade med stor marginal.
– Det kändes fantastiskt då och nästan ännu bättre nu, säger han när vis ses i Mälardalen brewing companys lokaler på Eskilstunavägen.
Strax efter midsommar bjöds han och brodern Fredrik Skogh till Edinburgh i Skottland för att ta del i den första etappen i segern: att övervaka blandningen av vinnarreceptet som ska resultera i 40000 flaskor av Koges choise, eller Stefans val som det ska stå på etiketten.
– Vi hade en fantasisk vecka i Skottland som var mycket lärorik och med ett generöst värdskap. Innis & Gunns experimentbryggeri ligger i Perth en timme med bil från Edinburgh och vi var med när deras bryggteam drog i gång processen. Ett filmteam från huvudstaden var med och dokumenterade händelsen och det känns som de tar det här med att brygga öl på allvar. Allt flöt på perfekt och bryggmästaren, en ung tjej, var lite extra förtjust i smakblandningen. De hade aldrig gjort något med pepparkaka tidigare, säger Stefan Skogh och skrattar.
Om ett par veckor ska ölet tappas om från jästankarna till lagringsfat, där det ska ligga och få smak innan det blir dags för buteljering.
– Preliminärt får det premiär på öl- och whiskymässan i Örebro i november och på Systembolaget i början av december. Det passar perfekt då ölet minst sagt har en tydlig julprägel, säger "Koge".
Hur känns det att få ha sitt namn med på etiketten?
– Oj, det känns lite speciellt med ett eget varumärke. Innehållet är dock det viktigaste och det ska bli spännande att få folks recensioner och utlåtanden efter första avsmakningen.
Har du någon egen hemmabrygd på gång medan du väntar på den stora leveransen?
– Jo, under sommaren har jag och brorsan bryggt en välhumlad och lättdrucken Västkust-IPA med tropiska inslag. Den blev bra och har gått åt i värmen.
Blir det någon mer resa över till Skottland för att övervaka bryggprocessen?
– Gärna för mig, men det lutar åt att jag får vänta på att det som är i Skotland kommer hit i stället.