Ovärderliga begravningsregalier saknas efter stöldkuppen

Vid lunchtid under tisdagen utsattes Strängnäs domkyrka för en fräck stöldkupp. Enligt polisen är det historiska kungakronor från 1611 som saknas. Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier som är spårlöst borta.

31 maj 2018 18:57

En polishelikopter cirkulerade under tisdagskvällen över Strängnäs i jakten på tjuvarna som ska ha lämnat platsen vid lunchtid med en båt som legat förtöjd strax nedanför domkyrkan. Enligt uppgifter till polisen ska det handla om en mindre öppen motorbåt.

– Vi har ingen person gripen eller misstänkt, men spaningen fortsätter, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, under tisdagskvällen.

Det var en stor styrka poliser som arbetade med stölden som skedde i Strängnäs domkyrka vid lunchtid. Polishelikoptrar, sjöpolis och styrkor i och kring Strängnäs stad arbetade med fallet. Tre platser är avspärrade av polisen vid domkyrkan och längs tjuvarnas flyktväg ner mot Mälarvattnet vid Bo Setterlinds park sent på tisdagskvällen.

– Det är där vittnen gjort iakttagelser, säger Thomas Bergqvist vid Sörmlandspolisen.

Under tisdagskvällen meddelade polisen och sedan Strängnäs domkyrka vad som saknas efter stölden. Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611. Tre föremål av de totalt sex är stulna; de två kronorna och ett riksäpple.

Enligt domkyrkan är föremålen, som är av både historiskt och ekonomiskt högt värde, förvarade enligt rådande säkerhetsföreskrifter i låsta och larmade montrar. Under tisdagen var domkyrkan, som vanligt, öppen för besökare, när stölden skedde.

Strängnäs domkyrka kommer hålla stängt under onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Levin