En ansökan om att starta en fristående F–6-skola har lämnats in till Skolinspektionen. Bakom ansökan står 36-åriga Strängnäsbon Jaana Savolainen och hennes nystartade enskilda firma.
– Det är min egen familjesituation som är bakgrunden till den här ansökan. Min son gick en internationell skola i Finland. När vi flyttade till Sverige för två år sedan upptäckte vi att det är svårt att få plats på internationella skolor, och att det inte finns någon sådan här i Strängnäs. Den närmaste ligger i Eskilstuna och de har långa köer, säger Janna Savolainen, och syftar på friskoleorganisationen Internationella engelska skolans verksamhet i grannkommunen.
I likhet med Engelska skolan i Eskilstuna, är det en skola med stor del av undervisningen på engelska som Jaana Savolainen ser framför sig. Skolan ska även vara influerad av den finska pedagogiken, likt Gripsholmsskolan i Mariefred.
Hon själv har inte någon bakgrund från skolans värld. Tanken är att hon så småningom ska starta ett aktiebolag och genom det anställda rektor, lärare och annan personal till skolan.
– Det gör jag om min plan får Skolinspektionens godkännande. Vi befinner oss bara i början av processen. Det finns fortfarande frågor som måste lösas, säger hon.
En av dem är frågan om lokaler för verksamheten. Några sådana finns inte i nuläget, berättar Jaana Savolainen, men i ansökan har hon kryssat i att företaget kommer ha tillgång till det nära Strängnäs centrum, på Tosterö, i Ulvhäll eller Finninge.
– Vi letar men har ännu inte hittat något. Om vi får ett godkännande så är lokalerna något som Skolinspektionen granskar samma år som utbildningen ska starta, säger hon och tillägger att det är höstterminen år 2020 hon har siktet inställt på.
Det är en skola med 16 elever per årskurs, totalt 112 barn, Jaana Savolainen söker tillstånd för. Hon räknar med att 45 av dem i fritidsverksamhet, något som ska erbjudas alla elever till och med vårterminen då hen fyller 13 år.
Budgeten bygger på 1 miljon kronor i lån från privat aktör eller bank samt intäkter i form av kommunal ersättning för de elever som väljer friskolan för sin utbildning.
Strängnäs kommun har fått till den 26 april på sig att tycka till om ansökan. Utbildningskontoret ska ta fram ett förslag till yttrande, som barn- och utbildningsnämndens politiker ska ta ställning till på sitt sammanträde den 26 mars.
– Det är klart att det skulle påverka Strängnäs kommun negativt, ekonomiskt, men samtidigt är jag positiv till friskolor. Det låter spännande, det här med den engelska inriktningen och 1,5 lärare på 16 elever. Skulle det fungera, rent ekonomiskt, så vore det ett fantastiskt tillskott för våra elever och det är det viktigaste, säger nämndens ordförande Maria Ehrnfelt (M).
Tror du att det skulle fungera ekonomiskt?
– Jag är tveksam, och det är kopplat till de bekymmer vi har haft med ogynnsamma delningstal. Det var en anledning till att vi gjorde om strukturen i vår egen skolorganisation. Ska det finansieras med den skolpeng vi har tror jag det blir svårt ekonomiskt.