– Just nu bereder vi 100 ärenden bara i den här regionen, säger Dennis Johansson, inspektör och förundersökningsledare vid polisen i Eskilstuna.
Detta är en brottsvåg som enligt honom pågått sedan våren 2018.
– Det finns flera kluster och verksamheten försiggår över hela landet, konstaterar Dennis Johansson.
Ofta vänder sig uppringaren till äldre personer som luras att föra över pengar via den digitala betaltjänsten swish.
– Man ska aldrig identifiera sig med bank-id eller bankdosa om man inte är hundra procent säker på vem man pratar med, säger Dennis Johansson.
– Be att få motringa till din bank. Använd dig av bankens växelnummer och inte det nummer som uppringaren uppger, tipsar han.
Som sagt känner polisen till två färska ärenden i Strängnäs.
– Det kan absolut finnas fler ärenden. Äldre människor kan tycka det är genant att anmäla och det kanske även tar tid innan det går upp för dem vad som hänt. Så anmälningsbenägenheten är inte 100 procent, resonerar Dennis Johansson
Söndagen den 8 september förlorade en Strängnäskvinna 30 000 kronor via två Swish-överföringar till konton som inte var hennes.
Ett nytt bedrägeri inträffade sex dagar senare:
En kvinna i 80-årsåldern från Strängnäs fick under lördagskvällen ett telefonsamtal från en man som utgav sig för att representera hennes bank. Under samtalet som pågick i mellan en och två timmar lyckades mannen lura till sig cirka 100 000 kronor.
Mannen påstod att någon gjort en överföring från kvinnans konto via Swish och att han kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna.
– De här personerna som ringer är så förslagna och påstridiga. Det går nästan inte att värja sig, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.
Förhör har hållits med den drabbade Strängnäskvinnan och alla händelser utreds som bedrägeri.
Dessutom blev två kvinnor från Norrköping lurade på samma sätt tidigare samma kväll.