Traktor körde in i förskola – mitt i småbarnens samling: "Jäkla tur att väggen höll"

De allra yngsta barnen på Stugans förskola var samlade, när en traktor plötsligt brakade in i husväggen.

– Jag hann tänka många tankar på den korta tiden. Jag såg framför mig hur traktorn körde igenom väggen och mosade barnen, säger förskolläraren Amanda Olsson Cedervall.

11 december 2018 11:45

Klockan 11.16 på tisdagen fick polisen larm om att en traktor hade kört in Stugans förskola på Sundbyvägen i Strängnäs.

– En inringare kontaktade polisen via SOS och berättade en trafikolycka hade inträffat på Sundbyvägen. Enligt personen ska en traktor med kärra, som var lastad med grus, kört in i husväggen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Traktorn hade kört in i den del av förskolan som används av de allra yngsta barnen.

– Jag och en annan i personalen var i köket när vi såg hur gubbarna på byggarbetsplatsen mittemot plötsligt började springa. Vi tittade ut och såg traktorn utan förare och hur den rullade mot Fjärilen. Där visste jag att småbarnen hade samling precis då, berättar Amanda Olsson Cedervall som arbetar som förskollärare.

Hon sprang mot rummet, där sju ett- och tvååringar satt på golvet tillsammans med sina pedagoger.

– Det är sån jäkla tur att väggen höll. Det är inte långt från köket till avdelningen, men jag hann tänka många tankar på den korta tiden. Jag såg framför mig hur traktorn körde igenom väggen och mosade barnen, säger hon.

Det lät kraftigt när traktorn träffade husväggen. Barnen blev oroliga, berättar Amanda Olsson Cedervall. Ingen person ska dock ha kommit till skada, uppger både hon och polisen.

Klockan 11.43 var en polispatrull på plats. Poliserna höll förhör med berörda och dokumenterade skadorna. Klockan 12.47 var de klara på platsen.

Det är Svenska hem i Bromma som bygger lägenheter invid förskolan. Företaget gjorde under tisdagen en anmälan till Arbetsmiljöverket och dess platschef har pratat med poliserna som var på plats, berättar företrädaren Johan Duvner.

– Jag har fått en vag beskrivning, men väljer att avstå att kommentera. Utredningarna får visa vad som har hänt och hur det har gått till. Vi kommer även göra en internutredning för att se om vår personal har brustit. Man blir ödmjuk vid sådana här händelser, och får anledning att se över sina egna rutiner, säger han – lättad över att ingen kom till skada fysiskt.

Polisen hanterar händelsen som en arbetsplatsolycka. Ännu är ingen misstänkt för brott. Nu ska det undersökas om ett handhavandefel eller tekniskt fel orsakade olyckan, uppger polisen. Det ska göras en teknisk undersökning av traktorn.

– Nu jobbar vi med att ta reda på vad som har hänt, säger Thomas Agnevik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janne Strömberg

Ämnen du kan följa