Tre veckor kvar till Vasaspelet – fem kungar klara

Årets huvudkaraktär är förvisso en kvinna, men inget Vasaspel utan kung – eller kungar. I år är de till vardags exempelvis feministisk professor, tv-känd journalist, världsmästare och entreprenör.

15 maj 2019 10:29

År 1523 valdes han till kung i Strängnäs, Gustav Vasa, vilket följdes av 37 för Sverige omvälvande år på tronen. Föreningen Vasaspelet har stora planer inför jubileumsåret 2023, men kör i år som vanligt bland annat teater vid domkyrkan.

Nya Vasaspelet har sex föreställningar 6–15 juni och lika många gästspel. Kilenkryssets Jan Persson är sedan tidigare klar för premiären den 6 juni.

Nu kan tidningen avslöja ytterligare fyra namn: C-G Karlsson, Strängnäsfödd journalist och filmrecensent på bland annat Gokväll, Jörgen Mårtensson, Strängnäsfödd världsmästare i orientering och nu Norgeboende researrangör, Maria Llerena, internationellt känd för sång och dans, samt Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och feminist.

– Ebba föll lite för det feministiska i pjäsen, vilket jag såklart tycker är roligt. Historien har alltid glömt bort kvinnorna. Det har skrivits otroligt lite om deras vardag och förutsättningar att verka i samhället. Det har varit en drivkraft att få med det i föreställningen, att ge en helhetsbild av samhället, säger Charlotta Huldt som står för manus och regi i år igen och gärna vill kalla pjäsen ett "folkbildande folklustspel".

Vad gjorde Gustav Vasa för kvinnorna?

– Med vår tids mått var han förfärlig. Det våldtogs och plundrades. Inget var heligt, bara makt och pengar gällde. Kvinnor hade en otroligt låg ställning. Men – som en konsekvens av att han införde reformationen la han grunden till kvinnors självständighet, så som vi ser den i dag.

I övriga roller ses många amatörer och proffs som Agneta Wallin, Nils Närman Svensson och Inger Nilsson.

Den sista Vasan presenteras inom kort, enligt Charlotta Huldt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin