År 1523 valdes han till kung i Strängnäs, Gustav Vasa, vilket följdes av 37 för Sverige omvälvande år på tronen. Föreningen Vasaspelet har stora planer inför jubileumsåret 2023, men kör i år som vanligt bland annat teater vid domkyrkan.

Nya Vasaspelet har sex föreställningar 6–15 juni och lika många gästspel. Kilenkryssets Jan Persson är sedan tidigare klar för premiären den 6 juni.

Nu kan tidningen avslöja ytterligare fyra namn: C-G Karlsson, Strängnäsfödd journalist och filmrecensent på bland annat Gokväll, Jörgen Mårtensson, Strängnäsfödd världsmästare i orientering och nu Norgeboende researrangör, Maria Llerena, internationellt känd för sång och dans, samt Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och feminist.

Artikelbild

| Ebba Witt-Brattström är forskare, professor och sedan tidigt 70-tal aktiv feminist.

– Ebba föll lite för det feministiska i pjäsen, vilket jag såklart tycker är roligt. Historien har alltid glömt bort kvinnorna. Det har skrivits otroligt lite om deras vardag och förutsättningar att verka i samhället. Det har varit en drivkraft att få med det i föreställningen, att ge en helhetsbild av samhället, säger Charlotta Huldt som står för manus och regi i år igen och gärna vill kalla pjäsen ett "folkbildande folklustspel".

Vad gjorde Gustav Vasa för kvinnorna?

– Med vår tids mått var han förfärlig. Det våldtogs och plundrades. Inget var heligt, bara makt och pengar gällde. Kvinnor hade en otroligt låg ställning. Men – som en konsekvens av att han införde reformationen la han grunden till kvinnors självständighet, så som vi ser den i dag.

I övriga roller ses många amatörer och proffs som Agneta Wallin, Nils Närman Svensson och Inger Nilsson.

Artikelbild

| 1966 blev Maria Llerena ”Flickan från Havanna” med svenska folket, då hon uppträdde med Sven-Bertil Taube i Hylands Hörna. Hon har en internationell karriär inom sång och dans och har också lett barnprogram och barnsalsa.

Den sista Vasan presenteras inom kort, enligt Charlotta Huldt.