Tidigare Fermenta-området heter numera Strängnäs hantverksby, och bakom den står Leif-Ivan Karlsson. Han är entreprenören och miljonären som svensk tv-publik lärde känna på bästa sändningstid för några år sedan.
– Strängnäs expanderar och utvecklas mest i hela Stockholmsregionen. Det byggs bostäder så att det knakar och det kommer att finnas en efterfrågan på kommersiella fastigheter. Då står jag där, redo, med min hantverksby. Strängnäs mest centrala industriområde, säger han om fastigheten som han köpte för tre år sedan.
Det är början av oktober, en av de sista dagarna på den halvårslånga Sverigevistelsen. Han och frun Susanne Karlsson bor sommartid i Sverige och vintertid i Florida, "the sunshine state" i USA. Värmen och de vajande palmerna känns avlägsna i hantverksbyn, där det blåser kallt från Mälaren och himlen bådar om höstregn.
– Jag har till och med långbyxor på mig i dag. Jag har alltid shorts annars. Shorts och tofflor, säger han och pekar mot de bara fötterna som sticker fram i sandalerna.
Jag kollar vad det går att få lönsamhet i och sen kan det bli blandat bandat, så att säga. Oh god, det kan bli vad som helst, det finns inget slut på utbudet!
Leif-Ivan Karlsson om planerna för Strängnäs.
Några av det gamla läkemedelsföretagets byggnader har renoverats, andra har jämnats med marken. Ner mot järnvägen ligger högar med tegel, uppgrävda massor och diverse material som ska återvinnas. Den välpolerade, chockrosa Cadillacen mitt i alltihopa sticker minst sagt ut.
– I den här byggnaden odlade de svamp till penicillin. Det var en jätteful tegelbyggnad, nu har vi renoverat fasaden och satt in nya fönster och portar. Det blir lastbilshallar för entreprenadmaskiner, berättar Leif-Ivan Karlsson.
Lager för privatpersoner och företag, kontorsplatser och lokaler som kan anpassas till olika slags verksamheter är vad hantverksbyn ska kunna erbjuda. En bilverkstad och en musttillverkare finns bland de befintliga hyresgästerna, men inom kort ska skyltarna upp som signalerar att det finns lokaler att hyra.
– Vi får se om det blir någon ny restaurang på området, säger Leif-Ivan Karlsson och syftar på 35:ans kök som brann ner till grunden i januari i år.
Det var natt i Sverige, kväll i Florida. Familjen Karlsson satt och åt middag med vänner, när det ringde från skyddat nummer på Leif-Ivan Karlssons mobil.
– Jag sa "jaha, nu är det väl polisen" för det är ju bara de som ringer från skyddat nummer nu. Det var polisen, berättar han.
Efter att ha fått beskedet om branden ringde han upp en grävmaskinist som bor nära hantverksbyn. Han var snabbt på plats och kunde kapa den brinnande restaurangdelen från övriga byggnader. Det hejdade spridningen, har räddningstjänsten bekräftat.
– Det var för jävla tråkigt, det där. Utredningen visade att det hade börjat brinna i diskrummet, i taket ovanför diskmaskinen. Det var ett elfel som orsakade branden. Den var inte anlagd och det känns skönt, säger Leif-Ivan Karlsson.
Strängnäs hantverksby AB är ett av 15 företag som Leif-Ivan Karlsson för tillfället är engagerad i. Under flyktingkrisen hyrde han ut tillfälliga bostäder till Migrationsverket, så kallade ABT-boenden, likt Bert Karlssons verksamhet i tidigare hotell Mälarblick i Strängnäs. Medier rapporterade om misär, långt ifrån Leif-Ivan Karlssons lyxiga vardag. Verksamheten omsatte mångmiljonbelopp, men är nu ett avslutat kapitel.
– Det var bara en kortare period när behovet var som störst. Då hjälpte vi till, kan man säga, säger Leif-Ivan Karlsson.
Han titulerar sig superentreprenör och har, eller har haft, verksamheter i vitt skilda branscher. Hotell, restauranger, barer. Bostäder och lokaler. Ett relativt nystartat bemannings- och rekryteringsföretag med bas i Strängnäs. Bland annat.
Har du andra planer för Strängnäs?
– Vi kör i gång nu med hantverksbyn, sen får vi se. Jag kollar vad det går att få lönsamhet i och sen kan det bli blandat bandat, så att säga. Jag har haft marinor och campingar förr. Oh god, det kan bli vad som helst, det finns inget slut på utbudet!
En särskilt kär verksamhetsgren är bilmuseet i Tumba. Museets tre våningar innehåller ett hundratal blänkande amerikanare, neonskyltar, flipperspel och nostalgiprylar.
– Det är Sveriges största USA-bilsmuseum. Dit måste ni bara åka och titta, säger Leif-Ivan Karlsson, som började sin företagsamma bana som bilhandlare.
Entreprenörskapet har sina baksidor, medger Karlsson. Företag går i konkurs, konflikter uppstår. I maj greps och anhölls han, misstänkt för olaga hot mot en tidigare anställd.
– Det var bara lögn. Jag är en person som bråkar och sticker ut näsan. Då får man tåla lite stryk också. Det är en del av det här livet, säger Leif-Ivan Karlsson, som sedermera har frikänts från misstankarna.
Inte långt ifrån bilmuseet ligger Örnberget, eller Château eagle mountain, som familjen Karlsson kallar sitt sommarboende i Sverige. Det 700 kvadratmeter stora huset med 22 rum, inklusive en konstgjord damm med vattenfall, är till salu. Det har rapporterats om en prislapp på 49 miljoner kronor. Blir huset inte sålt, hoppas Karlssons på att få det uthyrt.
– Det är för stort för oss två. Och väldigt mycket att städa, konstaterar Susanne Karlsson.
I stället letar paret efter en stuga eller litet hus att bo i om somrarna – i Strängnäs kommun, gärna i Mariefred där två av de tre barnen, som också synts i rutan, numera bor med sina familjer.
– Vi kommer aldrig bo finare än vi gör nu, i ett slott mitt i berget, men det är dags att gå vidare i livet. Vad vi söker är något mindre, men ett krav är att det är sjötomt så jag kan ha min båt där, säger Leif-Ivan Karlsson och syftar på sin gulorangea Cigarette top gun.
Det stora huset söder om Stockholm håller på att rensas. Mycket av innehållet skänks till välgörenhet, annat ska följa med till nästa ägare eller hyresgäst.
– Vi hinner nog inte få allt klart nu innan vi åker hem till Florida, men förhoppningen är att vi ska kunna sälja huset till våren och då också köpa något nytt häromkring. Men det är ingen brådska. Vi sitter inte i sjön. Vi har en husbuss också, säger Leif Ivan-Karlsson och syftar på en 49 kvadatmeter stor buss som fungerar som mobilt hem.
Förhoppningen är att flytten till Strängnäs också ska göra gott för hälsan. Efter gripandet i våras drabbades Leif-Ivan Karlsson av en sjätte hjärtinfarkt. Han har därefter bestämt sig för att sälja en del av sina företag och projekt, dock inte Strängnäs hantverksby i nuläget.
– Det är inte hjärtat som är svagt, utan kärlen runtomkring. Jag har gjort sprängningar och en bypass-operation, så nu mår jag toppen. Det har blivit så här för att jag har stressat för mycket. Det har verkligen gett mig en tankeställare, säger den framtida Strängnäsbon.