Uppmaningen: Ta med egna bestick till matfestivalen

Nytt inför årets foodtruckfestival, vilken arrangeras fredag–lördag, är att mästerskapet profilerar sig som hållbart. ”För mig är det helt naturligt”, säger initiativtagaren Mattias Kroon.

17 juli 2019 05:43

Den Parisbaserade journalisten, med sommarviste i barndomens Skåne, anländer till Mariefred på fredag kväll.

Han reser med tåg – för miljöns skull: ”Det gör jag alltid i Sverige”.

Det där med miljö och hållbarhet vill skåningen ska genomsyra årets matfest.

Bland annat delas ett pris ut till den aktör som visar upp den bästa hållbarheten.

– Det är vi i den cirka 20 personer starka juryn som utser en vinnare. Vi använder oss av kriterier som miljö, svinn, avfall och ekologi, säger Mattias Kroon.

Men det är inte bara upp till försäljarna utan även upp till besökarna att dra sitt strå till stacken.

Först och främst hoppas Mattias Kroon att det ska gå åt betydligt färre engångsbestick än tidigare år.

– Vi rekommenderar samtliga som kommer hit att i stället ta med sig egna knivar, gafflar och skedar. Det är ingen stor sak, bestick går utmärkt att förvara i en shortsficka eller i en liten väska.

– Med tanke på att det kan komma kring 15 000 människor finns det mycket att spara in på. Jag tycker det är en kul grej, men ingen gimmick, fortsätter Mattias Kroon.

Han poängterar vidare att det kan vara trevligt att äta med egna bestick i stället för att se hur en platsgaffel går av i samband med första korvbiten.

– Men vi är inte rabiata den här gången. Bestick kommer att finnas hos samtliga truckar. Målet är att få ner svinnet så mycket som möjligt.

Det finns cirka 40 aktörer på årets festival och tiden då truckarna erbjöd smakprovsvarianter är förbi.

På så sätt kan en hel del bestick och emballage elimineras, vilket är bra för hållbarheten, resonerar Mattias Kroon:

– Vi uppmuntrar till större portioner, samt att de som kommer i grupp kanske delar på en specifik maträtt och sedan drar vidare till någon annan truck. Man kan se festivalen som en enda stor picknick.

Hur många aktörer handlar genomsnittbesökaren av?

– Oj, svår fråga, kanske tre eller fyra. Man kan ju inte gå på 40 restauranger samma dag. Det räcker gott och väl med tio procent av den siffran. Jag hoppas att alla som kommer hit är hungriga.

Utöver hållbarhetspriset, besticken och köpråden rekommenderar Mattias Kroon besökarna att ta med sig eget dricksvatten.

– En bra sak. Man sparar dessutom pengar och jag tror inte att försäljarna blir sura för den sakens skull.

Kan du säga något generellt om ”startfältet” i år?

– Att det finns många nyheter, många truckar nischar sig. En aktör, till exempel, är enkom inne på ekologiska french fries, en annan säljer enbart smoothies. Flera röker och grillar sina produkter på plats. Många vill vara med här och vi tvingas tacka nej till aktörer.

Femte upplagan

Nordiska mästerskapet, eller rättare sagt dess föregångare SM, såg dagens ljus 2015. Matjournalisten Mattias Kroon står bakom arrangemanget ihop med krögaren Fredrik Åström, känd från Svenska kulturpärlor med bland annat Gripsholms värdshus. Årets NM pågår under cirka åtta timmar såväl fredag som lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström