Mariefredskören Tongriparna bjöd in till dubbla konserter i lördags för att, som man uttryckte det, "visa att det går att skapa opinion på ett trevligt sätt". Stödkonserten i Biohuset är ett av flera inpass i debatten om mötesplatsens framtid. Att lokalerna behöver rustas och tillgänglighetsanpassas är alla överens om. Om det ska kosta drygt 20 miljoner eller en knapp miljon att få huset i skick beror på om man utgår från kommunens eller föreningens uppgifter.

Väninnorna Inga-Lill Malmer och Marita Larsson kom cyklade i snöslasket för att närvara vid konserten och deras inställning är tydlig.

– Byggbolaget (Strängnäs Fastighets AB) vill väl helst sälja eller riva huset och bygga något nytt. Men det kostar inte alls så mycket att renovera upp det som det påstås. Det pratet går vi inte på. Det här är ett kulturhus med en sanslöst fin biosalong och vi hoppas verkligen att det blir kvar. Det är många som är beredda att kämpa för det, säger kvinnorna och ger sig in i värmen.

Artikelbild

| Den första av de två konserterna var i det närmaste utsåld.

Björn Sundfeldt, ordförande i föreningen Mötesplats Biohuset Mariefred, berättar att föreningen är på jakt efter en arkitekt.

– Vi har inlett en egen utredning och vill visualisera hur vi har tänkt oss en hiss på innegården. Då får man tillgång till hela huset oavsett hur man tar sig fram, säger han.

Att flytta verksamheterna som i dag ryms i Biohuset till en annan lokal är inget som föreningen förespråkar.

– De flesta i Mariefred är ganska förtjusta i det här huset. Det skulle inte vara populärt om vi skulle behöva flytta.