Vasaveckorna startar i klostret – Granqvist kung för en dag

Vasaveckorna i Strängnäs ser ut att få en pangstart med bland annat en heldag i Vårfruberga kloster och historisk båttur på Mälaren. "En del evenemang är redan slutsålda", berättar Monika Eriksson Bertilsson, ordförande i Gustav Vasa-föreningen, en av aktörerna.

31 maj 2019 13:52

Samtidigt kan vi avslöja att Carl Jan Granqvist tackat ja till att agera kung i Vasaspelet den 8 juni.

– Då kan allt möjligt hända. Han är ju både kunnig, artistisk och har mycket humor, säger Charlotta Huldt, regissör för tredje året av utomhusteatern vid domkyrkans södra vägg.

Megakändisen från Grythyttan är en personlig vän till Charlotta Huldt.

– Carl Jan känner även Alexandra Charles som spelade Gustav Vasa i fjol och säkert lagt ett gott ord för oss i Strängnäs, resonerar Charlotta Huldt.

Så här ser årets kompletta Gustav Vasa-lista ut: 6 juni Jan Persson, Kilenkrysset, 7 juni C-G Karlsson, journalist, 8 juni Carl Jan Granqvist, kändiskrögare, 12 juni Jörgen Mårtensson, dubbel världsmästare i orientering, 14 juni Ebba Witt Brattström, professor i litteraturvetenskap samt 15 juni Maria Llerena, artist.

– Vi är inne i ett intensivt skede nu med repetitioner nästan varje dag, konstaterar Charlotta Huldt.

På lördag ska hon dock även fokusera på Vårfrubergadagen, som anordnas vid det gamla klostret på Fogdön. Där bjuds på både aktiviteter och föredrag och till sist musik.

– Framåt kvällningen kommer jag dit och sjunger opera. Det blir bland annat Mozart, Puccini och Händel, berättar en förväntansfull Charlotta Huldt.

Under Vasaveckornas premiärhelg, 1–2 juni, anordnas även temavisningar på Gripsholms slott.

På söndagen finns det programpunkter i Åkers styckebruk, där både Åkers hembygdsmuseum och Skottvångs grufva besöks.

– Bengt Landin ska gestalta Karl IX, säger Maria von Beetzen, ordförande i Vasaspelet och Vasaveckorna.

Båtturen på Mälaren, som redan är slutsåld, äger rum måndagen den 3 juni. Platser som passeras är bland annat Räfsnäs kungsgård, Kolsundet, Mälsåker och Tynnelsö.

– Det finns aktiviteter nästan dagligen till och med den 16 juni. Vi har till exempel flera föreläsningar på Multeum som jag tycker verkar väldigt intressanta, säger Monika Eriksson Bertilsson som vill poängtera att det är fler intressenter än Gustav Vasa-föreningen som ligger bakom Vasaveckorna.

13 aktörer, närmare bestämt.

– Det är föreningen Vasaspelet och Vasaveckorna som är huvudarrangör, säger Maria von Beetzen.

Vasaveckorna ses som en försmak till sommaren 2023 då det är 500 år sedan Gustav Vasa blev landets konung.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström