"Vi fågelskådare har haft en nördstämpel"

Flugsnappare och andra fåglar kan glädjas åt nya boplatser i Gorsingelund, sedan barnens holkar satts upp i träden. Tidningen besökte Naturskyddsföreningens och Strängnäs ornitologiska klubbs arbetsdag under lördagen.

9 maj 2017 21:57

Det råder bostadsbrist även för fåglar i Strängnäs, skojade ornitologerna och naturvännerna som samlades i Gorsingelund under lördagsförmiddagen. Det hade inte gått mer än minuter från att Ulf Gustavsson borrat fast holken i trädet, innan en svartvit flugsnappare kom på visning.

‒Men den här mellersta holken är en allround-holk. Jag kan tänka mig att även göktyta och rödstjärt skulle trivas i den, säger han.

Han är engagerad i Strängnäs ornitologiska klubb, Sok, som hade arbetsdag i Gorsingelund tillsammans med Naturskyddsföreningens Strängnäskrets. Att sätta upp fågelholkar som barn tillverkat under äventyrsdagen vid Ulva förra helgen var en av sakerna som skulle göras.

Deltagare i en fågelskådarkurs arrangerad av Sok anslöt vid 10-tiden, efter att ha varit på en två timmar lång exkursion kring Gorsinge och Löt.

‒Ljungpipare, brushane, mindre strandpipare, grönbena, häckande sångsvan, grönsångare, kattuggla... räknar kursledaren Leif Ekblom upp arterna som skådats under morgontimmarna.

Ornitologiska klubben har dubblat sitt medlemstal på åtta år till omkring 200 i dagsläget, enligt Leif Ekblom. Han gläds åt att intresset bara tycks bli allt större, något som tv-program som Det stora fågeläventyret som sänts i SVT under våren kan ha bidragit till.

‒Vi fågelskådare har haft en nördstämpel på oss, och det har mest varit gamla gubbar som hållit på. Nu är det som att fler och fler vågar komma ut ur mörkret och säga "jag tycker om fåglar". En annan stämpel vi i klubben försöker tvätta bort är att bara proffs är välkomna. Vi vill att ännu fler ska våga vara med, och komma hit och prata om fåglar och ställa frågor även om de vanligaste arterna, säger han.

Han har en kikare och en ljudförstärkare runt halsen. Ett måste, menar Leif Ekblom, när hörseln blivit sämre. I en axelväska har han "bibeln" lättillgänglig.

‒Fågelguiden. Och den här är den bästa sorten. Den har flera bilder som visar hur hon- och hanfågeln ser ut, och hur olika de kan se ut på sommaren och vintern, säger han.

Fikakorgar hade tagits med till Gorsingelund, och de två föreningarnas medlemmar njöt av den skira grönskan medan fåglarna kvittrade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas

Ämnen du kan följa