"Vi tror att fler vet mer"

Ett nytt parti vandrar just nu från Stockholm till Arboga, där Sveriges första riksdag hölls 1435. Initiativet, som hittills har lockat 800 medlemmar, beskriver sig som en politisk idé om mänsklig frihet, social värdighet och en hållbar planet.

– Jag tror att vi kan engagera människor som tidigare inte varit intresserade av politik, säger partiledaren Michael Wernstedt under ett stopp i Strängnäs.

16 februari 2018 15:00

Initiativet (IN) bildades i november förra året och har inspirerats av sitt danska systerparti Alternativet, som har representation i folketinget. Partiledaren Michael Wernstedt, med ett förflutet i både Liberalerna och Miljöpartiet, beskriver Initiativet som både höger och vänster, utan behov till positionering, men med ett fokus på värderingar i stället för ideologi.

– När vi drog i gång för knappt ett år sedan kom vi fram till att det snabbaste sättet att förändra politiken som finns är att starta ett nytt parti i stället för att försöka förändra befintliga partiers dogmatiska hållning, säger Michael Wernstedt.

Han beskriver Initiativet som ett upprop mot polarisering, ortsiktighet och hårdhet i samhället.

– Vi utgår från värderingar som öppenhet, medkänsla, mod, optimism, medskapande och handlingskraft och vi har valt ut sex politiska områden som vi vill forma vår politik utifrån.

Vad är ambitionen med Initiativet?

– När vi sjösatte partiet var vårt mål att få minst fyra procent och komma in i riksdagen till i år. Den siffran har vi justerat ner och nu siktar vi på att få en procent i årets val.

Har ni ett valprogram?

– Ja, nyligen framtaget och vi har ett manifest. Vi är ett politiskt och demokratiskt experiment och vi drivs av en vilja att skapa en mer inlyssnande politik. Vi tror helt enkelt att fler vet mer. Alla oavsett politisk ståndpunkt är välkomna att testa sina idéer hos oss.

Det går alltså att rösta på er?

– Ja, vi har en färdig lista till riksdagen. Vi är också valbara till platser i kommunfullmäktige och landstinget. Vi har däremot inte hunnit samla representanter i landets alla kommuner ännu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander

Ämnen du kan följa