Viktigt projekt väcker läslusten hos barnen

Målet är att läsa ett ton böcker, och det kommer eleverna att klara. Under projektets gång har de hittat nya favoriter i biblioteket och lärt sig nya ord.

4 juni 2018 06:09

Det är ett minst sagt tungt projekt som är på väg att avslutas på Stallarholmsskolan. Under våren har drygt 200 barn i årskurserna F–6 deltagit i ett läsprojekt som svensk- och SO-läraren Christine Herre står bakom.

– Förra året läste vi oss från Stallarholmen till Haparanda. Jag kände att jag var tvungen att göra något nytt och då kom jag på det här med vikten, berättar hon och visar den röda vågen som har en central roll i elevernas projekt.

En gång i veckan vägs de böcker som eleverna har läst, och vikterna summeras.

– Vårt mål är att läsa 1 000 kilo böcker. Från början var målet 100 kilo men det klarade vi på två veckor. Det var väldigt enkelt så vi höjde ribban till ett ton, berättar Julie Stedt som är 10 år.

Det är läsningen på lektionstid som räknas. Eleverna läser såväl tyst för sig själva som högt för andra.

– Vi läser för småbarnen på dagis. En gång i veckan så kommer de till oss. Då brukar vi sätta oss på en matta tillsammans och så är vi typ tre stycken som turas om att läsa högt, berättar Alexander Kinert, 8 år.

Projektformen väcker läslusten, säger Christine Herre. Eleverna tipsar varandra om bra böcker och peppar varandra till att läsa lite till, för att nå närmare målet. När tidningen gjorde ett besök i klassrummet uppgick den totala vikten för de lästa böckerna till 992, 9 kilo.

– Men vi har en vecka till på oss, så det kommer vi att klara, säger Oskar Ekholm, 9 år.

Varför är det viktigt att läsa?

– För att man fyller på sitt ordförråd, säger 10-åriga Trude Rowa.

– Och tränar man på att läsa så blir man bättre på att läsa, säger Alex Ehrin, 10 år.

Boktips från Stallarholmseleverna

Sist jag var som lyckligast av Rose Lagercrantz

Ghazal Albeski, 10 år: "Den handlar om en flicka som har en bästa vän som bor i en annan stad. Den är rolig, fast det låter som den är sorglig."

Bergtroll på slottet av Martin Olczak

Linus Ahlqvist, 7 år: "Den är spännande, man vill inte sluta läsa. Det är bra att det finns flera böcker i samma serie."

Borttappat: katt, kompis, kalsong av Elin Lindell

Malva Lindstrand, 7 år: "Den handlar om en tjej som heter Jördis och den är så rolig!"

Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Oskar Ekholm, 9 år: "Det är mina favoritböcker, jag har läst alla nio och väntar nu på den sista. Det är både humor och lite läskigt."

Vår trädkoja med 13 våningar av Andy Griffiths

Trude Rowa, 10 år: "De har en massa grejer och maskiner på de olika våningarna, till exempel en marshmallowkanon som skjuter marshmallows i munnen på en!"

Kapten Kalsong och den stora, stygga striden mot Robotsnorgubben av Dav Pilkey

Lea Blomberg, 7 år: "Den har mycket humor och så är den snorig! Det finns ett snormonster i boken som snorar ner hela stan, det är jätteroligt att läsa".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa