Vittne hjälpte när flyktbåten havererade – fick tusenlapp och "tack"

I dag åtalas en 26-årig Åkersbergabo för grov stöld och försök till grov stöld vid domkyrkokuppen i Strängnäs den 31 juli 2018. Nya vittnen berättar om bogseringen av flyktbåten – fick tusenlapp och "tack" via Swish.

16 maj 2019 11:14

Enligt kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har han "tillsammans och i samförstånd med annan/andra olovligen tillgripit tre föremål värderade till sammanlagt 65 miljoner kronor tillhörande Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, vilket inneburit skada".

Enligt åtalet har han begått gärningen tillsammans med den 22-åring som i februari dömdes till 4,5 års fängelse för stölden. De ska också ha försökt stjäla ytterligare tre föremål, värderade till sammanlagt 26,5 miljoner kronor, som också fanns i glasmontern.

De stulna föremålen och delar av de kvarlämnade föremålen har fått omfattande skador i samband med kuppen.

Åklagaren menar att brotten bör bedömas som grova då de "inneburit synnerligen kännbar skada eftersom de tillgripna föremålen är kulturhistoriskt sett unika och oersättliga".

– Jag gör gällande att den 26-årige mannen är en av de personer som utfört stölden i kyrkan. Den här delen av utredningen har varit mycket omfångsrik och hade inte kunnat genomföras utan ett nära samarbete mellan Noas kulturarvsgrupp, polisen i Strängnäs och Nationellt forensiskt centrum, säger Isabelle Bjursten i ett pressmeddelande.

Noa är polisens nationella operativa avdelning.

26-åringen nekar till brott.

Åklagaren konstaterar att en omfattande förundersökning har genomförts, med ett mycket stort antal vittnen.

Flera av de nya vittnena berättar om gärningsmännens flykt via Mälaren. Den stulna flyktbåten havererade och åtminstone två personer var inblandade i att bogsera den, enligt vittnen till Enköping. Ett av dem fick senare på kuppdagen 1 000 kronor via betaltjänsten Swish, med ett "tack", från 26-åringens mobiltelefon.

Bland åklagarens bevisning räknas också upp förhör med exempelvis domprost Christofer Lundgren, den dömda 22-åringen samt personal och besökare från domkyrkan.

Rättegången för domkyrkostölden inleds den 27 maj vid Attunda tingsrätt, eftersom stöldgodset hittades norr om Stockholm. Tidningen kommer att liverapportera från förhandlingarna.

Strängnäs domkyrkoförsamling som äger kulturskatten kommer att väcka talan mot 26-åringen om ett enskilt anspråk, utanför rättegången.

Stölden av delar av Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier från 1600-talet genomfördes vid lunchtid, tisdagen den 31 juli 2018. En larmad glasmonter i domkyrkans nedre sakristia slogs sönder, två guldkronor och ett riksäpple stals och gärningspersonerna flydde med först cyklar och sedan motorbåt, från Bo Setterlinds park.

Mycket kort efter stölden kunde polisen säkra dna på brottsplatsen, som visade sig tillhöra en 22-åring från Åkersberga. Efter några veckors sökande från polisens sida gav han sig själv till känna, greps och häktades.

När rättegången i Eskilstuna tingsrätt inleddes den 31 januari i år nekade 22-åringen till den grova stölden. Han hade bara fixat flyktfordonen, inget annat, sa han.

Natten före vad som skulle vara rättegångens sista dag, den 5 februari, återfanns stöldgodset i Åkersberga. Någon eller några hade dumpat det i en soptunna som placerats på taket till en parkerad bil.

På föremålen fanns dna från 22-åringen – och från den 26-åriga kompis till honom som häktades den 12 februari och nu alltså åtalats.

22-åringen valde att erkänna och dömdes den 15 februari till 4,5 års fängelse för den grova stölden, som han enligt Eskilstuna tingsrätt genomfört ”tillsammans och i samförstånd med annan”. 22-åringen vägrade dock avslöja några detaljer om en medbrottsling, mer än att en sådan existerat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin