Varg skadeskjuten – rev lamm i Trosa

En fårägare i Trosatrakten sköt en varg som attackerade hans djur sent på torsdagskvällen. Vargen skadades och har trots omfattande spårning inte hittats. Ett lamm sargades så illa av vargen att det måste avlivas på plats.

13 maj 2017 13:30

– Djurägaren har använt sin lagliga rätt att freda sina tamdjur. Han såg när vargen stod och slet i hans lamm, säger Johan Varenius, funktionschef för vilt och fiske vid länsstyrelsens landsbygdsenhet.

En granne till fårägaren upptäckte när vargen var på väg mot fårhagen och slog larm. Flera personer var på plats när vargen gick in i hagen och angrep fåren. Grannarna såg hur vargen nästan dödade ett lamm.

– De försökte först skrämma vargen med varningsskott. Den släppte lammet och började jaga andra får. Då sköt de mot vargen som träffades och sprang iväg, säger Johan Varenius.

Fårägaren ringde polisen som kallade in ett specialutbildat eftersöksekipage för att försöka få kontakt med den skadeskjutna vargen.

– Vi spårade från torsdagskvällen och avbröt först på fredagseftermiddagen.Spårhunden och föraren kom aldrig ikapp vargen trots att de följt den nästan sju kilometer, säger Johan Varenius.

Vargen lämnade blodspår men det är oklart var skottet träffade. Enligt Johan Varenius kan vargen inte ha blivit allvarligt skadad.

– I så fall hade vi kommit ikapp den. Vår uppfattning är att den är träffad av skottet men den är mycket lindrigt påverkad.

Han säger att vargen förmodligen bara fått en liten skråma och att den inte är farlig för allmänheten.

– Den ligger inte i några buskar och hasar sig fram. Vi ser på spåren att den sprungit i fyrsprång över stora gärden. Är den inte allvarligt skadad kommer man inte ifatt den. Men när ett djur blivit skadat gör vi vad vi kan för att spåra det.

Vargen sköts med ett kulvapen. Djurägaren gjorde en polisanmälan på torsdagskvällen och under fredagen var länsstyrelsen på plats för att undersöka omständigheterna närmare.

– Vi gjorde en besiktning och hjälpte dem också med akut material för att de ska kunna skydda sina djur och göra en säkrare nattfålla. Första dygnen efter ett angrepp ökar risken för att vargen ska komma tillbaka eftersom den vet att det finns mat.

Johan Varenius säger att händelsen varit traumatisk för djurägarna men att de hanterat situationen bra.

Under senvintern och våren har flera vargar rört sig i Sörmland men detta är det första rapporterade angreppet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!