Bara tillåtet att ta betalt för gröna påsar

Det är otillåtet för kommuner att i sina renhållningsordningar eller taxor föreskriva ett visst sätt för insamlingen. Skriver Per Wedlin, Mariefred.

Det är otillåtet för kommuner att i sina renhållningsordningar eller taxor föreskriva ett visst sätt för insamlingen. Skriver Per Wedlin, Mariefred.

Foto: Sevab

Insändare2020-10-13 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EK 2020-10-09 uppger återvinningschefen Kent Briby att färgsorteringspåsarna betalas av ”villaägarna via renhållningstaxan”. Det är bara tillåtet för de gröna påsarna för matavfall - inte påsar för förpacknings- och tidningsavfall.

För förpackningar gäller sedan 1995 producentansvar. Detta regleras av Förpackningsförordningen. Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI) har ännu ett faktiskt men inte legalt monopol. Kostnaderna täcks av förpackningsavgifter. Om kommuner eller dess utförare tar betalt för insamling är det en subvention som motverkar förpackningsdirektivets syfte – att minska förpackningsavfallet.

Det är otillåtet för kommuner att i sina renhållningsordningar eller taxor föreskriva ett visst sätt för insamlingen. Det förtydligas i den nya Avfallsförordningen.

EEM:s påssystem, som också används av Sevab i eget namn, sker i fri konkurrens med de som tömmer FTI:s återvinningsstationer. Enligt avtalet från 2014 med FTI får EEM 100 -1400 kr/ton beroende på material. En del av intäkterna överförs till Sevab.

För EEM med sitt dotterbolag ESEM och avtalspart Sevab är avfall en affärsverksamhet. Ägarnas avkastningskrav står i konflikt med avfallspyramidens översta nivåer – att hindra att avfall uppkommer och återbruka. Varje invånare kan bidra: Odla själv, köp varor i lösvikt eller snåla förpackningar. Skicka tillbaka dem i ett resursnålt återvinningssystem, till exempel en återvinningsstation i stället för plastpåsar. Gör du din egen jord av matavfallet så slipper du även den gröna.