JÀmstÀlldhet nÄs inte bÀst i samarbete med SD

Detta Àr inte ett lÀmpligt parti för samarbete i frÄgor om jÀmstÀlldhet.

Detta Àr inte ett lÀmpligt parti för samarbete i frÄgor om jÀmstÀlldhet.

Foto: Tim Aro/TT

Debatt2022-09-18 20:16
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ska Sverige bli jĂ€mstĂ€llt krĂ€vs det maktskifte, det skrev tre företrĂ€dare för Liberalerna i Eskilstuna-Kuriren (21/8). Inom Centerpartiet Ă€r jĂ€mstĂ€lldhet en politisk hörnsten. Vi har dock tydliga reservationer mot det största partiet i underlaget för en högerregering, nĂ€mligen Sverigedemokraterna. LĂ„t oss se en aning nĂ€rmare pĂ„ jĂ€mstĂ€lldheten och SD. 

”PĂ„ kollektiv nivĂ„ finns det biologiska skillnader mellan kvinnor och mĂ€n [
]” skriver SD i sitt principprogram (2019) och strĂ€cker ut resonemanget till att gĂ€lla förĂ€ldrapolitik, dĂ€r kĂ€rnfamiljen sĂ€rskilt upphöjs och sĂ€gs vara sĂ„ stark pĂ„ grund av dessa, tydligen enligt SD definierade, skillnader och ”olika perspektiv” mellan könen, vilket betyder att mĂ€n och kvinnor tenderar att ”göra saker pĂ„ olika sĂ€tt ”. I andra sammanhang i nĂ€mnda principprogram skriver SD varmt om ”1960-talet” och ”fram till 1975”. 

Man kan frÄga sig vad detta skulle betyda inom familjepolitiken och fördelningen av uttagna förÀldradagar mellan kvinnor och mÀn. I samma anda vill SD kraftigt minska feministisk forskning inom akademin. TvÀrtom ska politiker (lÀs SD) bestÀmma vad som Àr relevant att forska kring.

Likt Maj-Lis Lööw (S) konstaterar i sin ytterst insatta replik pĂ„ samma debattartikel, Ă€r det lĂ€tt att se dels att L har mycket av bra politik pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhetsomrĂ„det, dels att det vore bra att komma överens om ytterligare (liberala) satsningar pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhet, ett omrĂ„de som krĂ€ver stĂ€ndig fokus och förbĂ€ttrade förslag. 

Vi i C Ă€r dock inte överens med L i regeringsfrĂ„gan. Den borgerlighet som L vill tillhöra Ă€r en helt annan Ă€n den Alliansen var – numera ett socialkonservativt projekt, dĂ€r socialliberalismen, feminismen och ekologismen fĂ„r ge vika. MĂ„nga inom L oroade sig under partiets landsmöte i november 2021 för samarbetet med SD genom hela 27 motioner, till stor del i frĂ„ga om jĂ€mstĂ€lldheten.

FrĂ„gan Ă„terstĂ„r hur Liberalerna tĂ€nker sig ett mer jĂ€mstĂ€llt samhĂ€lle med en högerkonservativ regering. JĂ€mstĂ€lldhetsarbetet Ă€r tvĂ€rtemot hotat i en regering med SD pĂ„ kommandobryggan. Exempelvis föresprĂ„kar SD i sin senaste budgetmotion en omedelbar nedlĂ€ggning av Diskrimineringsombudsmannen och JĂ€mstĂ€lldhetsmyndigheten samt minskade satsningar pĂ„ integrationsstĂ€rkande insatser och dĂ€rmed det förebyggande arbetet. 

C menar i stĂ€llet att det genom ett gediget jĂ€mstĂ€lldhetsarbete inom vĂ„rden, för rĂ€ttslig och ekonomisk frihet samt för högre utbildningsnivĂ„ uppstĂ„r synergieffekter, som leder till förstĂ€rkt förebyggande arbete, minskad utsatthet för kvinnor och tillbakatrĂ€ngd gĂ€ngkriminalitet. 

Centerpartiet Ă€r ett socialliberalt, grönt och feministiskt parti dĂ€r intresset för jĂ€mstĂ€lldhetsfrĂ„gor Ă€r grundmurat. Vi vill skapa ökad trygghet frĂ„n vĂ„ld för alla kvinnor och barn och en jĂ€mstĂ€lld vĂ„rd i hela landet med sĂ€rskilda satsningar pĂ„ förlossningsvĂ„rden. JĂ€mstĂ€llda löner och ökat företagande bland kvinnor, sĂ„ Ă€ven bland utrikes födda kvinnor, stĂ„r likasĂ„ i fokus. I Eskilstuna vill vi ocksĂ„ verka för ett lĂ„ngsiktigt stöd till kvinno- och tjejjourer. 

Just nu har C kampanjer mot vĂ„ld i nĂ€ra relationer och mot hedersvĂ„ld. Inom SD fanns det en företrĂ€dare, som sĂ„ sent som i juni yttrade: ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slĂ„ en kvinna? Det Ă€r en viktig tanke.” Centerpartiet svarar: MĂ€n som slĂ„r kvinnor ska lĂ„sas in.

Leena Kumpula (C)
Eskilstuna

Jonas Franzon (C)
Eskilstuna