Det ska inte släppas ut något metylenklorid alls

Vi kan inte godta något snömos om att ”minska riskerna". Det ska inte finnas något utsläpp av metylenklorid alls som skapar risker, replikerar flera företrädare för kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid till Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.

Vi kan inte godta något snömos om att ”minska riskerna". Det ska inte finnas något utsläpp av metylenklorid alls som skapar risker, replikerar flera företrädare för kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid till Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debattreplik2024-07-17 11:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EK den 11 juli skriver Marias Chergui från Vänsterpartiet i en debattartikel om Senior Materials beviljade dispens för att släppa ut 900 ton av det farliga giftet metylenklorid över Eskilstuna nästa år.

Vi i kampanjen "Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid" är mycket oroade av denna dispens, och kämpar för att riva upp densamma. Vi säger blankt nej till utsläpp av något metylenklorid över huvud taget!

Vi arbetar för att trycka på regeringen och myndigheter för att gå oss till mötes. Därför blir vi oroliga över skrivelser som företaget kan utnyttja som kryphål. 

Maria Chergui, du skriver i din debattartikel att ”vi som parti kan inte överklaga eller ompröva beslutet, men vi kommer att ställa en fråga i kommunfullmäktige till Socialdemokraterna och Moderaterna om vad de ska göra för att i dialog med Senior minska riskerna och ta tillvara nya kunskaper.”

Du skriver också att ni vill ”att de styrande politikerna i S och M nu måste sätta press på Senior i Svista att arbeta för att hitta en ersättning till metylenklorid så snart som möjligt.”

Det är bra att ni är kritiska, men vi vill inte att ni bara ställer en fråga om vad Socialdemokraterna och Moderaterna ska göra för att ”i dialog med Senior minska riskerna” – vi kräver att ni ska delta i kampanjen för att riva upp dispensen. Vi kan inte godta något snömos om att ”minska riskerna". Det ska inte finnas något utsläpp av metylenklorid alls som skapar risker!

Vi är rädda att det blir ett stickspår att ”så snart som möjligt” hitta en ersättning till metylenklorid. Det är något som företaget kan utnyttja till att börja sina utsläpp ”medan de letar alternativ”. 

Vi vill att ni ansluter er till vår kampanj för att se till så att det inte blir några utsläpp alls.

Demokratin äger inte rum bara i kommunfullmäktige, utan också genom att människor engagerar sig i kampanjer så som vi gör nu. Du är välkommen att ansluta dig till kampanjen "Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid". Vi har flera tusen Eskilstunabor bakom oss (3 500 i vår Facebookgrupp och över 6 000 på vår protestlista). Tillsammans är vi starka!

Christer Bergström
Therése Cedervall (toxikolog)
André Ergin
Annelie Andersson
Birgitta Rinman
Monika Olsson
Katerina Doulas
Annika Jansse
Ulla-Britt Palm
Kampanjen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid