Förskolans personal behöver inte applåder

Har du Johan Lidén (S) missat att det är personalen själva som gång på gång lyfter hur deras arbetsmiljö ser ut? De vill göra det bästa för barnen men känner att de ansvariga inom kommunen inte lyssnar, skriver Maria Chergui (V) i sin replik.

Har du Johan Lidén (S) missat att det är personalen själva som gång på gång lyfter hur deras arbetsmiljö ser ut? De vill göra det bästa för barnen men känner att de ansvariga inom kommunen inte lyssnar, skriver Maria Chergui (V) i sin replik.

Foto: Christian Svahn

Replik2023-11-22 11:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att Johan Lidén (S) i sin debattartikel (17/11) lyfter fram det viktiga arbete som personalen i förskolan utför. Men förskolans personal behöver inte applåder. De behöver vara tillräckligt många för att få en lugn och trygg arbetsmiljö och kunna arbeta tillsammans för att ge barnen den bästa utvecklingen.

Jag Maria Chergui (V) som tilltalas i artikeln är politiskt vald för att utveckla verksamheterna i vår kommun och jag berömmer ofta förskolepersonalen för deras dagliga och betydelsefulla arbete. Därför kämpar jag också för förskolan och de yngsta barnens uppväxtvillkor och den pedagogiska miljön i förskolan. 

Har du Johan Lidén missat att det är personalen själva som gång på gång lyfter hur deras arbetsmiljö ser ut? De vill göra det bästa för barnen men känner att de ansvariga inom kommunen inte lyssnar. 

Majoriteten Socialdemokraterna och Moderaterna beslutade 2022 om uppsägning av 122 anställda inom förskolan. Personalens fackförbund påtalade att uppsägningarna inte borde genomföras. Fackförbunden framförde liksom vi inom Vänsterpartiet att kompetens kommer gå förlorad och att det finns många barn med stora behov som skulle kunna ges ett större stöd under en period med något färre barn i förskolan.

Allt främjande och förebyggande arbete handlar om att ge alla barn en bra start i livet. Det gäller nu mer än någonsin när extremvåldet i samhället har spridit sig på kort tid. Det har också varit svåra år under pandemin då många barn varit hemma mycket, och de behöver bland annat mer stimulans i sin språkutveckling för att det ska gå bra för dem i skolan. 

Prata inte om att ni i den styrande majoriteten ser behovet av tidiga insatser och förebyggande arbete, när de små barnen inte prioriteras.

Jag som gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna är tydlig med att lyfta fram våra politiska förslag när vi debatterar i kommunfullmäktige. I vår budget för 2024 satsar vi 30 miljoner kronor mer på förskolan än vad Socialdemokraterna och Moderaterna gör. Dessutom tillförde vi resurser i årets budget för att stoppa de nedskärningar av förskolepersonal som ni i majoriteten har drivit igenom. 

122 personer är en stor uppsägning för att vara inom vår kommun. Många av dem som nu har blivit arbetslösa hade nyligen utbildat sig efter uppmuntran från kommunen eftersom det behövdes barnskötare och utbildad personal i förskolan. Det stämmer visserligen att det är färre barn som behöver förskoleplats just nu, men under 2026 och 2027 beräknas antalet barn att öka igen.

Eskilstuna kommun beslutade 2019 att skapa 100 fasta anställningar för personal i förskolan med syftet att skapa stabilitet och trygghet för barnen och personalen. Många som då påbörjade en utbildning blev anställda på olika förskolor i Eskilstuna under 2020–2021 för att sedan sägas upp 2022. 

De som fick sluta är barnskötare och de som var sist anställda. Majoriteten är kvinnor och de var omtyckta på de förskolor där de hade fått anställning. 

Många förskollärare kände sig uppgivna över att förlora sina kollegor och arbetssituationen har blivit tyngre för dem som finns kvar. Det är inte för barnens bästa. Det är inte bra för personalen. Det motverkar inte arbetslösheten. Det skapar inte tillit. Det är inte att ta hand om välfärden. 

Den styrande majoriteten genomför kortsiktig ekonomisk politik och dåliga lösningar för verksamheten. De allra yngsta barnen i kommunen och deras familjer är de som blir drabbade. Socialdemokraterna och Moderaterna i Eskilstuna kunde ha brytt sig mer om barnen och förskolan. Men man har inte prioriterat dem. 

Maria Chergui
Gruppledare för Vänsterpartiet Eskilstuna