Alltför många lever som om smittan inte fanns

När de alltför viljestarka medborgarna har svårt att följa de rekommendationer som gavs uppstod ett läge där smittan fick spridas alltför vitt, skriver B Carlsson.

När de alltför viljestarka medborgarna har svårt att följa de rekommendationer som gavs uppstod ett läge där smittan fick spridas alltför vitt, skriver B Carlsson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Stig G Daun "Tredje vågen på väg – och vi fortsätter att tiga"
Med facit i brevlådan är det lätt att klaga och gnälla men när Coronapandemin dök upp på världens scener var det ett nytt och okänt virus. Att då göra allt exakt rätt var omöjligt därtill fanns det alltför många tyckare och alltför många troende. När dessutom medborgarna är alltför viljestarka och har svårt att följa de rekommendationer som gavs uppstod ett läge där smittan fick spridas alltför vitt. Inte ens idag när smittan troligen är inne i början på en tredje våg är alla medborgare beredda för att göra sitt för att motverka spridningen. De flesta gör vad myndigheterna rekommenderar men alltför många lever som om smittan inte finns. Om alla följt FHLs råd hade det sett helt annorlunda ut.
Som jag ser det gjordes egentligen bara ett enda riktigt stort fel och det var när man började räkna de som avlidit med Corona i stället för de som avlidit av Corona. Sätten att räkna dödsfallen skiljer sig åt mellan länderna varför de siffror som du hänvisar till inte är jämförbara varken i antal eller per capita.
Två regioner har gjort en djupanalys av dödsfallen och det visar sig då att ”bara” (vilket är mycket nog) 15% avlidit av Corona. Taktiskt var det kanske rätt att räkna på detta sätt för att försöka få medborgarna att inse allvaret i frågan och följa rekommendationerna. Men med facit i hand får Sverige ett oförtjänt dåligt rykte.