Årbyskolans högstadielärare förtjänar större respekt

Årbyskolan i Eskilstuna. (Personerna på bilden har inget med insändaren att göra.)

Årbyskolan i Eskilstuna. (Personerna på bilden har inget med insändaren att göra.)

Foto: Ida Johnsson

Insändare2024-06-04 19:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna Kommuns samhällsplanering kan liknas vid att planera utflykter utefter det svenska vädret – helt oförutsägbart och nonchalant gentemot verkligheten.

Senaste nytt är att Årbyskolans högstadium får tacka för sig och packa väskorna eftersom ”problematiken med låga studieresultat och sjunkande gymnasiebehörighet” kvarstår. Antalet elever som söker sig till skolan minskar. Dessutom behöver man lokaler till annat och spara pengar såklart.

För flera av oss tidigare elever på Årbyskolan har tiden just där varit den bästa av all vår utbildningstid. Framförallt är vi tacksamma för skolans grundläggande pelare, de högstadielärare som än i dag finns på skolan.

Att kommunen på detta sätt nu kastar ett sådant beslut i ansiktet på de många som kämpat åratal för att inge framtidshopp hos sämre ställda i samhället är en oerhörd sorg.

Årbyskolan och dess högstadielärare förtjänar större respekt för deras gedigna arbete som än i dag består, trots dåliga studieresultat, ekonomisk kris och all annan politisk dynga.

Samtidigt som elevantalen sjunker på Årbyskolan, bygger kommunen skyskrapor i Årby – var ska alla dessa barn som kommer att bo där gå i skola? På vilket sätt gynnas Årby som ett utanförskapsområde av att skolan demonteras? Kommunens planering verkar vara mycket kortsiktig.

Vi, tidigare elever på Årbyskolan, är många med bland de mest prestigefyllda utbildningarna och karriärerna. Vi går ut i samhället med Årbyskolan i hjärtan och uppmanar kommunen att tänka om!