Personalen på Årbyskolan fick informationen om att högstadiet skulle läggas ner vid ett möte klockan 16 på tisdagseftermiddagen. Enligt rektor Elin Härnby togs beskedet inte emot särskilt väl.
– Det kom som en chock. Många känner ilska, sorg och uppgivenhet. Det är mer känslor än någonting annat just nu, säger hon.
Enligt Elin Härnby känner sig personal på hela skolan berörda av beslutet, även om det bara är högstadiet som ska läggas ner hösten 2025.
– Årbyskolan är inte bara en vanlig skola. Personalen som jobbar här har verkligen skolan i sina hjärtan. Det är så mycket mer än att bara lära barnen att läsa, räkna och skriva. Det betyder så oerhört mycket för vår personal och för eleverna.
– Det räcker inte med att bara vara lärare. Man behöver vara allt det andra också. Vi ska ju inte sticka under stol med att vi har elever som inte kommer från de bästa förutsättningarna alla gånger. Och då är alla vuxna, inte bara lärarna, så oerhört viktiga för de här barnen.
Kunde man inte se det komma?
– Ja, kanske. Jag vet inte. Det kan vi absolut resonera om, men just nu är jag inte riktigt samlad.
Det var vid klockan 16.20 på tisdagen som kommunen skickade ut ett pressmeddelande med beskedet om att Årbyskolans högstadium kommer att läggas ner till hösten 2025.
– Att vi tar beslutet att avveckla högstadiet är också kopplat till problematiken med låga studieresultat och sjunkande gymnasiebehörighet bland högstadiet elever på Årbyskolan. En trend som, trots en lång tid av ökade resurser och särskilda insatser, inte har gått att vända, säger Mikael Edlund (S), ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna, i pressmeddelandet.
Beslutet om att lägga ner högstadiet kommer politikerna att ta under grundskolenämndens sammanträde den 12 juni, uppger kommunen. Från och med hösten 2025 ska skolan enbart vara en F-6-skola samt ha en del för anpassad skola.
Kommunen uppger flera skäl till att nämnden tar beslutet.
– Lokalbehov ser olika ut från år till år beroende på storlek på elevunderlag. Det vi ser idag är att vi kommer ha ett ökat lokalbehov 2027 men tills dess finns ledig kapacitet i flera av stadens högstadieskolor. Med tillskottet av elever från Årbyskolans högstadium kommer våra lokaler utnyttjas bättre, säger Susanne Englund, skolchef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna.
Eskilstuna-Kuriren har tidigare rapporterat om att Årbyskolan tappat många elever senaste året. Från förra läsåret väntas antalet minska med nästan hundra elever. Årbyskolan är också den skola som blir av med störst antal anställda när grundskolan i Eskilstuna av besparingsskäl ska bantas med 72 tillsvidaretjänster under kommande läsår. För Årbyskolans del är 18 tillsvidaretjänster övertaliga av skolans cirka 125 anställda. Framför allt är det elevassistenter som får gå men även flera lärare.
Enligt kommunen beror elevtappet bland annat på att många vårdnadshavare väljer att söka till andra skolor än Årbyskolan när barnen ska börja årskurs sju. Inför hösten 2024 hade Årbyskolan exempelvis reserverat platser för 171 elever i sjuan. Av dessa valde 108 någon av de andra högstadieskolorna varav 91 elever fick den önskade placeringen.
Enligt kommunen är tanken att de lokaler på Årbyskolan som i dag används av högstadiet i stället bland annat ska rymma den anpassade skolan som nu är trångbodd.