Att ta bort A-huset är att rasera hela Eskils själ

En klassisk bild från S:t Eskils A-hus som skulle kunna vara från vilket år som helst. Läraren Max Verlage vill slå vakt om kulturen.

En klassisk bild från S:t Eskils A-hus som skulle kunna vara från vilket år som helst. Läraren Max Verlage vill slå vakt om kulturen.

Foto: Veronica Karlsson

Insändare2024-05-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har tidigare tillsammans med två kollegor och Eskilstuna-Kurirens journalist Mattias Carlgren uppmärksammat det fatala misstag som Eskilstunas skolnämnd tillsammans med förvaltningen valde att göra; öppna Zetterbergs gymnasium. På vaga grunder öppnades skolan och trots varningsklockor, som hade kunnat överrösta Hesa Fredrik, under processens gång valde man att fortskrida och inte dra i nödbromsen. Konsekvensen av det ser vi i dag; förslaget om en sakta nedmontering av min skola, S:t Eskils gymnasium.

Läs också: Felräkning ledde till 700 tomma platser – nu ifrågasätter lärare miljonmissen (publicerad 16/11 2022).

Jag påbörjade min lärarkarriär på Katedralskolan i Linköping, en skola med anor. ”Här sitter kulturen i väggarna” sa både min rektor och flera kollegor. Det gjorde den. Eleverna som gick på Katedral ville studera och det var en lugn och trygg skola.

Sen fick jag barn och det var dags att flytta hem, tillbaka till Arboga och efter en rad jobberbjudanden valde jag S:t Eskils gymnasium. Det var ett enkelt val. Jag fick samma känsla av skolan som av Katedral; en gammal skola där något satt i väggarna. Det kanske framför allt inte var just kunskap till en början.

Jag fick ganska snabbt höra att skolan kallats ”flumskola”, ”estetskola” och grövre ord som inte är värda att nämna. Efter ett tag förstod jag varför. Eleverna fick vara som de ville i den absolut mest positiva bemärkelse. Skolan var välmående, kollegorna trevliga och kunniga och skolan var en trygg skola.

Under mina år har vi också lyckats med att få fram en kultur där eleverna vill plugga och har alla möjligheter att plugga. Det är studiero i klassrummen och bråken på skolan är otroligt få. Det här är tyvärr unikt i dagens skola.

Några saker har blivit sämre med ekonomins förfall. Vi har i mångt och mycket köpstopp och vikarier sätts inte in, vilket drabbar eleverna. Vi har inte resurser längre att ta hand om elever som halkar efter. Elevhälsan är bantad och så vidare. Trots det har vi lyckats prestera bäst bland de kommunala skolorna gällande de absolut väsentligaste punkterna; undervisning, lärarna, TRYGGHET (se den stora elevenkäten 2020, 2021, 2022 och 2023.). Det sitter i väggarna!

Det tar lång tid att sätta en sådan kultur; tro ingenting annat. Att ta bort A-huset från vår skola är att rasera hela dess själ.

Läs också: Förslaget: S:t Eskil förlorar anrika paradbyggnaden (publicerad 14/5 2024).

Läs också: Lärarna rasar mot förslaget: "Som att döda S:t Eskil" (publicerad 14/5 2024).

Jag vänder mig nu till andra lärare, rektorer, föräldrar; egentligen till hela befolkningen i Eskilstuna kommun. Under de senaste åren har Eskilstuna utvecklats till att bli ett ansikte utåt för kriminalitet och otrygghet. Tycker ni att politikerna i samband med detta ska nedmontera Eskilstunas tryggaste gymnasieskola? Om ni inte gör det; gör era röster hörda! Få det här förslaget att ändras, för ni har makt!