Är det okej att bryta mot lagar om det sker i mindre omfattning och inte så ofta? Är det okej att medvetet skräpa ner, sprida tungmetaller och föroreningar, om det sker i mindre omfattning och inte så ofta? Jag undrar om Eskilstuna kommun bryter mot lagen i samband med fyrverkerier?
Miljöbalken 15 kap. 26§: "Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde till eller insyn till."
En statlig utredning från 1999 konstaterade att användningen av fyrverkerier inte har någon signifikant påverkan på miljön med undantag av utsläppet av bly, som då bedömdes som ringa, men inte försumbart. (En faktasamling från Sveriges Fyrverkeribranschförbund 2017/12) Hur går detta ihop med Eskilstuna kommuns miljöarbete?
Är det okej att misshandla djur om det sker nedtonat och bara i tio minuter? Jag undrar om Eskilstuna kommun bryter mot lagen i samband med fyrverkerier?
Djurskyddslag 2 kap. 1 §: "Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom."
Jag undrar om beslutsfattarna beaktar och väger konsekvenserna av sina beslut innan de fattas.
Saxat ur Eskilstuna-Kuriren 20221227:
Beslutet om fyrverkeri tas av kommunfullmäktige vars ordförande Ann-Sofie Wågström (S) förklarar att det är Eskilstunabornas vilja som ligger bakom att traditionen hålls vid liv.
– Vi gjorde en enkät för några år sedan som visade att det är väldigt uppskattat i Eskilstuna.
Ur mitt sätt att se, så är det underligt att beslut grundar sig på en enkät. Var det en majoritet av Eskilstunaborna som ville att traditionen skulle hålls vid liv? Enkäten ser jag gärna en redovisning av. Hur många svarade, hur genomfördes den och vilka frågor ställdes?
Eskilstuna kommun säger sig ha respekt för att människor som kommer hit från krig, tycker att det är obehagligt med raketer och smällar. Men ett nedtonat fyrverkeri i tio minuter kan de väl stå ut med! Respekt visas både med ord och handling.
Önskvärt är att ett nytt och mer genomtänkt beslut fattas inför nästa nyår.
Jag vill veta om beslutsfattarna i Eskilstuna kommun har en annan syn på frågorna.
En medborgare som undrar.