Den oärliga sanningen om Ringhals

Insändare 9 december 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Jan Ems insändare ”Vad är sanningen om Ringhals?” i Ek 2022-12-05.

Jan Em undrar vem som talar sanning om avvecklingen av Ringhalsreaktorerna – Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson. Svaret är nog - båda!

Ringhals 1 och 2 var planerade att vara i drift till minst 2025 och under tiden ge cirka 10 procent av Sveriges elbehov, dessutom placerat i det dyraste elområdet. Vad hade en fortsatt drift betytt idag? I valdebatterna 2022 fick vi veta att det inte hade spelat någon roll för elpriset. Nu, när en reaktor till står stilla i Ringhals, så beror det höga elpriset delvis på det. I sanning märkliga, motsägelsefulla resonemang! Det ena politiskt, det andra verklighetsbaserat.

Ringhals ägs till 70 procent av Vattenfall, som ägs av staten. Staten, företrädd av vid tillfället sittande regering, tillsätter styrelseledamöterna i sina bolag. Genom att tillsätta styrelseledamöter med en mera ”följsam” hållning fanns makten att styra över Ringhals-beslutet 2015. Användes den makten?

En tidigare energipolitisk talesperson för MP medger i en artikel i Världen idag att regeringen påverkade Vattenfall genom ”informell styrning”. I en podd från 2018 säger talespersonen också att två styrelseledamöter i Vattenfall byttes ut. Ett manipulerat Vattenfall beslutade ”på kommersiella grunder” det S/MP-politikerna ville.

Det innebär att både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson faktiskt talar sanning. Men vems sanning är ärligast? För mig är svaret givet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa