Energi- och klimatrådgivning ingår i kommunens uppdrag

Förra året beslutade kommunfullmäktige om Klimat- och energiplanen som bland annat innebär att kommunen ska vara klimatneutral år 2040, skriver Ragnar Lindén, Anna Arnerdal, Lars Ekström, Strängnäs kommun.

Förra året beslutade kommunfullmäktige om Klimat- och energiplanen som bland annat innebär att kommunen ska vara klimatneutral år 2040, skriver Ragnar Lindén, Anna Arnerdal, Lars Ekström, Strängnäs kommun.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2022-11-08 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Strängnäs kommun sprätter iväg 360 000 kronor på mailspektakel,"publicerad den 1 november.

Kommunen har lagt 360 000 kronor på ett antal energi- och klimatrelaterade frågor:
- Att ge invånarna tips om hur man kan minska sin elanvändning (strangnas.smartelanvandning.se)
- Att samla information om invånarnas elanvändning för att bättre kunna rikta kommunens hållbarhetsarbete framöver
- Att få fler att göra aktiva val och byta till fossilfria elavtal

Insändarskribenten Magnus Bernroth frågar sig om detta ingår i kommunens uppgifter. Det gör det. Förra året beslutade kommunfullmäktige om Klimat- och energiplanen som bland annat innebär att kommunen ska vara klimatneutral år 2040.

Svensk elproduktion är i stor utsträckning fossilfri, som Bernroth skriver. Men den svenska elkonsumtionen är något annat. Den är inte fossilfri i lika hög utsträckning, vilket beror på att vi också importerar el. Därför är det viktigt att köpa ursprungsmärkt fossilfri el.

Den el som vi förbrukar i våra hushåll kan alltså komma från både fossilfria och fossila energikällor. Jag kan inte välja att den el som går åt till just min tvättmaskin är fossilfri. Men om jag väljer ett fossilfritt elavtal bidrar jag till mer fossilfri el i hela systemet.

En genomsnittlig villa som inte har ett fossilfritt avtal kan på ett år spara koldioxidutsläpp som motsvarar två tur och retur-resor till Spanien genom att byta till ett fossilfritt avtal istället. Därför spelar vartenda fossilfria elavtal roll.