Fusionsenergi kommer att göra kärnkraften antik

Insändare 23 januari 2023 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Kärnkraften ger tillförlitlig och billig el" av Nils Ronquist KD i EK 17/1 om kärnkraftens fördelar.

Du läste helt fel. Min insändare handlar mycket om politiska högerns bluff och båg i ”lögnvalet” 2022 och oförmåga att se in i framtiden.

Före valet kunde högern se i framtiden vad som borde ske och lova ”godis” och fantastiska lösningar på så mycket. Två månader senare bortförklarar de sig, man kunde inte alls förutse framtiden med inflationen, bensin, elpris, elstödet.

Du och L hävdar att den livsfarliga kärnkraften är tillförlitlig, det vill säga säker, och har glömt bort att Harrisburg 1979 faktiskt ägde rum, och Tjernobyl 1986 och en smäll till i Fukushima 2011 samt nästan en till kärnkatastrof i krigets Ukraina. Bluffa inte läsarna igen.

Mina insändare baserar sig inte på MP utan på oberoende objektiva och till och med liberala sakanalyser.

Högern klamrar sig fast vid kärnkraften som att den om 10–15 år är lösningen på alla klimat- och elproblem. Men klimatet har tyvärr befintliga kriser redan idag. Här väljer högern med SD nu istället att pumpa ut mera utsläpp av fossila bränslen.

Högern vill i miljardklassen subventionera nysatsning på en gammal och utdaterad teknik. Du och högern verkar tyvärr inte heller vara informerad om dagens genombrott med den kraftfulla, ekonomiska, ofarliga och avfallsfria fusionsenergin som kan vara klar 2035. Fusionsenergi gör kärnkraften antik, säkert även flera andra energislag får kraftig konkurrens.

”Fusion är nyckeln till att stoppa klimatförändringen", säger Chris Kelsall, expert. "Vi kan värma våra hus med fusionsenergi om drygt ett årtionde."

Men då håller ju högern på för fullt att bygga sina föråldrade, livsfarliga, olönsamma, svindyra kärnkraftverk. Pinsamt.

Vakna högern, var moderna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa