Gallerian borde få bli kvar tills man hittat en lösning

Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna ska stängas. Skribenten vänder sig emot det, åtminstone tills lokalerna har en ny hyresgäst.
Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna ska stängas. Skribenten vänder sig emot det, åtminstone tills lokalerna har en ny hyresgäst.

Insändare 30 november 2023 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur mycket tjänar man på att stänga vårdcentralen Gallerian? Med samma hyreskostnad sparar regionen troligen ingenting, det behöver man inte ha någon högre utbildning för att begripa.

Att man sedan dribblar med interna kostnader är oväsentligt, det är ju regionen som skall spara stålars och det gör man bara med externa kostnader. Kan man inte hålla reda på detta så är det kanske inte konstigt att man dras med stora underskott. Uppenbarligen förstår vissa personer detta (sakkunniga inom fastighetsdriften), kanske borde politikerna lyssna på dem innan man tar beslut?

Det finns dessutom mycket annat man kan spara pengar på, som innebär riktiga besparingar:

  • Skippa alla utskick av brev och kallelser, de flesta personer idag har digitala brevlådor, alternativt kan man ta emot info på 1177. Eller låt detta i alla fall vara huvudalternativet för kommunikation med patienter. Verkar som att man börjat med detta, borde man gjort för läääänge sedan.
  • Ha samma journalsystem för hela landstinget. Förutom multipla kostnader för liknande system så är det otroligt ineffektivt att en läkare på vårdcentral skall fråga ut mig om information som redan finns i sjukhusens journalsystem.

Detta är två enkla exempel som man enkelt inser som patient, antagligen finns det måååånga fler exempel om man vänder på stenarna och inser hur man faktiskt kan tjäna in externa kostnader.

För övrigt, kanske part i målet, men den service och bemötande som jag har mött på vårdcentralen Gallerian ligger särklass i toppklass på de olika vårdcentraler som jag besökt i Eskilstuna. Skulle starkt rekommendera att man skriver in sig där, men det kanske inte riktigt är läge nu; om inte regionens toppar lär sig att räkna och ändrar sitt beslut.

Rimligen borde verksamheten på vårdcentralen Gallerian fortsätta tills man hittat en lösning på lokalfrågan, det är troligen det billigaste alternativet just nu. Om man sedan hittar en ny hyresgäst så kan man ta ett nytt beslut då.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa