Glöm inte föräldrarnas och de vuxnas ansvar

Framförallt ska vuxna och föräldrar ta ansvaret för sina barn, svarar kommunens ansvariga politiker gällande problematiken i Årby.

Framförallt ska vuxna och föräldrar ta ansvaret för sina barn, svarar kommunens ansvariga politiker gällande problematiken i Årby.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-08-10 07:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare den 27 augusti om verksamhet i Årby.

Insändaren sätter nog fingret på problemet. Slutsatsen är att någon annan, främst kommunen, ska ta det fulla ansvaret för andras barn. Kommunen gör omfattande insatser för att kompensera för det som vuxenvärlden inte klarar av i några av våra stadsdelar. Även efter klockan 16, i motsats till vad skribenterna påstår. Precis som insändaren beskriver är satsningen på Trygga Unga en viktig del i detta. Likaså miljontals kronor i sommarlovssatsningar. 

Det har under sommaren erbjudits rekordmånga, tusentals, aktiviteter för barn och ungdomar. Särskilt viktigt när skolorna är stängda för sommaren. Det är nog svårt att hitta någon kommun som med skattemedel gör sådana enorma insatser för att bryta nyrekryteringen till kriminalitet som Eskilstuna kommun gör. Addera det skolorna gör under terminen, socialtjänstens ständigt pågående arbete runt familjer och individer – som inte alltid syns utåt av förklarliga skäl, polisens prioriterade närvaro, fastighetsägare och föreningars insatser. Allt det behövs. Och mer därtill.

Men alla dessa insatser kommer aldrig att kunna innebära att varje barn punktmarkeras dygnet runt och att de vuxna och föräldrar som har det yttersta ansvaret för sina barn kan backa undan från just det.

När insändaren beskriver hur de vuxna aktivt står och ser på när unga tillåts rekrytera deras barn till en kriminell livsstil, då sätter det nog fingret på grundproblemet. Hur kan det tillåtas ske?

Barn ska inte vara ute själva utan vuxnas tillsyn. De ska inte lämnas vind för våg att dras in i otrevligheter. De ska uppmuntras till att delta i de aktiviteter som anordnas av kommunen. Men framförallt ska vuxna i deras närhet och deras föräldrar ta ansvaret för sina barn. Klarar man inte det finns hjälp att få från kommunens sida.